Amerikansk etterretning: Iran forbereder seg på hevnangrep mot USA

Frykter de vil slå til mot ambassader.

- DE VIL LIDE: Den iranske lederen Ayatollah Ali Khamenei mener USAs angrepsplaner mot Syria er et stort feilgrep.Foto: AP Photo / NTB scanpix
- DE VIL LIDE: Den iranske lederen Ayatollah Ali Khamenei mener USAs angrepsplaner mot Syria er et stort feilgrep.Foto: AP Photo / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Iran planlegger en blodig gjengjeldelse dersom USA gjennomfører sine planer om et angrep mot Syria, ifølge amerikansk etterretning.

Disse planene skal innebære et angrep mot den amerikanske ambassaden i Bagdad, skriver Wall Street Journal, som siterer etterretningskilder.

De skal ha fanget opp en ordre fra Qasem Soleiman, sjefen for den iranske revolusjonsgardens Quds-styrke, til iranske sjiamuslimske grupper i Irak.

Evakuerte diplomater Samtidig frykter USA også et angrep mot den amerikanske ambassaden i Beirut, og i går evakuerte de store deler av de diplomatiske ansatte fra den libanesiske hovedstaden.

I tillegg er det iverksatt en midlertidig evakuering av ansatte ved konsulatet i den tyrkiske byen Adana, nær den tyrkiske grensa, ifølge Wall Street Journal.

Irans FN-talsmann avfeier opplysningene om et gjengjeldelsesangrep som grunnløse beskyldninger, som er ment å provosere den amerikanske kongressen til å stemme for et angrep.

- Det å stole på rapporter fra anonyme etterretningskilder vil bare føre til en gjentakelse av tragedien i Irak, sier han.

- De vil lide Irans leder Ayatollah Ali Khamenei ser imidlertid ut til å mene at et amerikansk angrep uansett vil få konsekvenser.

- Vi mener amerikanerne gjør en stor feil i Syria, og at de derfor definitivt vil lide, sa han til iransk statlig tv på torsdag, ifølge CNN.

Den libanesiske militære gruppa Hizbollah, også allierte med Syrias president Bashar al-Assad, karakteriserer et eventuelt amerikansk angrep som «direkte og organisert terrorisme».

Det var forrige helg at USAs president Barack Obama sa han vil gjennomføre et begrenset militært angrep mot Syria etter massakren 21. august.

Over 1400 mennesker skal ha mistet livet, angivelig etter et angrep med kjemiske våpen.

EU enige I dag ble det også kjent at EUs utenriksministre enige om at det kjemiske angrepet utenfor Damaskus må få konsekvenser. Ministrene som denne helga er samlet til et uformelt møte, har siden fredag jobbet for å bli enige om et felles standpunkt om Syria.

Ifølge både den danske og svenske utenriksministeren er alle de 28 europeiske utenriksministrene nå enige om at det er brukt kjemiske våpen i Syria, skriver NTB.

De skal også være enighet om at det er regimet som står bak angrepene med kjemiske våpen.

EU-landene påpeker at det skal reageres på angrepet, men de er ikke blitt enige om hvilken form reaksjonen skal ha. De er også samstemte om å avvente en rapport fra FNs våpeninspektører før en eventuell reaksjon.

Møtes til uka Samtidig har den russiske presidenten Vladmir Putin sagt at han ikke kommer til å sitte stille og se på et angrep mot Syria. Hans viseforsvarsminister sier til russisk tv at deres marineskip vil prøve å forhindre en eventuell aksjon.

Førstkommende tirsdag vil Obama holde tale til nasjonen om Syria fra Det hvite hus.

Han har avlyst en California-tur for å være i Washington og jobbe når Kongressen i neste uke møtes for første gang etter sommeren.

Deres første jobb er å diskutere og stemme over et amerikansk angrep, men det kan ta opptil to uker før avstemningen.