PRESSET: Dette propapgandabildet fra august 2015 viser marsjerende IS-krigere. Mye tyder på at IS nå begynner å slite økonomisk, i tillegg til at de er presset militært på en rekke fronter. 
PRESSET: Dette propapgandabildet fra august 2015 viser marsjerende IS-krigere. Mye tyder på at IS nå begynner å slite økonomisk, i tillegg til at de er presset militært på en rekke fronter. Vis mer

Amerikansk etterretning mener IS har gått på en kjempesmell: - Pumper opp skattene, fjerner dødspenger og kutter lønna til krigerne

Maler et dystert bilde av framtidsutsiktene til IS. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - IS opplever betydelige utfordringer når det gjelder finansieringen, sier Adam J. Szubin til CTC Sentinal ved det amerikanske militærakademiet West Point.

Szubin er fungerende sjef ved det amerikanske finansdepartementets avdeling for terrorisme og økonomisk etterretning, og mener mye tyder på at IS begynner å gå tom for penger.

I intervjuet, som også er gjengitt av Business Insider, trekker Szubin fram en rekke faktorer han mener viser at IS har store økonomiske problemer:

  • De betaler ikke lenger kompensasjon til de etterlatte
  • De har økt skatter på inntekt og eiendom
  • De har innført opp mot 50 % lønnskutt for fremmedkrigere
  • Tapte oljeinntekter etter at amerikanerne har angrepet forsyningslinjene

I juli meldte også den britiske tankesmia IHS at de IS-kontrollerte områdene i Irak og Syria i første halvår 2016 ble redusert med 12 prosent.

- Kjenner presset

- Vi har sett en betydelig økning i skattenivå og i antall områder de skattlegger. Tidligere har de avstått fra å skattlegge de med minst penger, sier Szubin.

Han mener at dette er et tegn på at IS er presset økonomisk så vel som militært.

TAR UT OLJEINFASTRUKTUR: Russiske militær- og forsvarskilder har frigitt videoopptak av det som skal være tung bombing av oljeinstallasjoner kontrollert av IS i Syria. Oganisasjonen skal tjene så mye som 40 mill. dollar i mnd på salg av olje. Vis mer

- Hvis du ser på antall fronter de kjemper på, så kjenner de nok på presset.

Lars Gule, førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, støtter analysen.

- Det er ingen tvil om at IS er under et veldig sterkt press både politisk, økonomisk og med tanke på propaganda, sier Gule til Dagbladet.

Stopper oljeeksport

Han understreker at man alltid må ta høyde for at informasjon som spres fra USA og andre vestlige myndigheter kan være propaganda, men at både relevant forskning, medieoppslag og informasjon fra myndighetene tilsier at IS faktisk sliter.

- EUROPAS ASYLSYSTEM HAR KOLLAPSET: Dagbladets reporter befinner seg på grensa mellom Hellas og Makedonia. - Folk gjør morgenstellet sitt i gjørma. Video: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Vi ser blant annet at sanksjonsregimet mot IS er blitt utvidet til å gjelde flere og flere områder, og det treffer spesielt oljeeksporten fra den østlige delen av Syria. I spissen for dette står USA, som ønsker å stoppe pengestrømmen inn til IS.

Av andre store inntektskilder nevner Gule utpressing, skattelegging, avgifter og kidnappingsvirksomhet.

- De har en sammensatt inntektsportefølje, men det er liten tvil om at skattelegging og oljevirksomhet står sentralt.