Amerikansk etterretnings- kilde til CNN: - 99,9 prosent sikkert at det var bombe

Men offisielt er ikke årsaken til flystyrten i Egypt bekreftet.

 STYRTET:  En amerikansk etterretningskilde sier til CNN at det er «99,9 prosent sikkert» at det var en bombe som brakte flight 9268 ned over Egypt. Flyet skulle til St. Petersburg i Russland fra Sharm el-Sheik på Sinai-halvøya i Egypt. Alle om bord omkom i flystyrten. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
STYRTET: En amerikansk etterretningskilde sier til CNN at det er «99,9 prosent sikkert» at det var en bombe som brakte flight 9268 ned over Egypt. Flyet skulle til St. Petersburg i Russland fra Sharm el-Sheik på Sinai-halvøya i Egypt. Alle om bord omkom i flystyrten. Foto: AFP Photo / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forrige lørdag styrtet et russisk fly på Sinai-halvøya i Egypt 23 minutter etter avgang fra flyplassen i Sharm el-Sheik.

Vestlige etterretningskilder mener at en bombe i lasterommet kan ha vært årsaken til at flyet gikk ned, og at terror-organisasjonen IS kan ha stått bak, men ingenting er blitt bekreftet offisielt.

Natt til søndag siterer amerikanske CNN anonyme etterretningskilder i USA på at det er «99,9 prosent sikkert» at det faktisk var en bombe som var årsaken flight 9268 med 224 personer om bord styrtet.

Alle om bord flyet, som var på vei mot St. Petersburg, omkom i styrten.

Har plukket opp samtaler CNN skriver videre at bevisene som peker mot at det var en bombe som var årsaken til flystyrten hovedsaklig består i britisk og amerikansk etterretning som skal ha plukket opp informasjon i samtaler som gikk fra Egypt til Syria, angivelig fra IS-avdelinger.

I samtalene skal de ha feiret styrten.

Etterretningstjenestene til både Storbritannia og USA skal ha analysert språket i samtalene som ble plukket opp for å kunne svare på om samtalene faktisk dreier seg om hvilken type bombe som ble brukt, og om språket beskriver det faktiske hendelsesforløpet, skriver CNN.

Advarer mot forhastede konklusjoner Men heller ikke Egypt eller Russland har offiselt gått ut og pekt på en årsak til flystyrten, og også advart mot å trekke forhastede konklusjoner.

Det Egypts myndigheter faktisk har sagt er at en lyd ble hørt i det siste sekundet på opptaket fra taleregistratoren fra flyet, men la fort til at de holder alle dører åpne hva gjelder årsaken til styrten.

Russlands luftfartsmyndigheter har sagt at flyet gikk fra hverandre mens det fortsatt var i lufta.

- Indikerer at IS står bak Kongressmedlem Michael McFaul, som leder komiteen for innenlandsk sikkerhet i USA, sier at informasjonen som finnes så langt indikerer at Den islamske staten (IS) plasserte en bombe om bord på flyet, melder NTB.

Dersom det skulle vise seg at flystyrten var resultatet av en terroraksjon, gjennomført av Den islamske staten (IS), vil det kunne få store konsekvenser for Russlands president Vladimir Putin - som nylig innledet angrep mot IS i Syria, skriver The Independent.

IS har gjentatte ganger påtatt seg ansvaret for handlingen.

- Vekket den russiske bjørnen Den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp mener derimot at angrepet vil kunne få Russland til å vise sin styrke og virkelig skade IS.

- Dette er en nasjonal traume for Russland, og noe man ikke kan la ligge ubesvart. Hvis IS har gjort dette, har de virkelig vekket den russiske bjørnen, sa han til Dagbladet tidligere denne uka.