Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amerikansk fangevokter dømt til ti års fengsel

Hovedmannen bak fangemishandlingen i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

36-årige Graner antas å ha vært den som ledet an i torturen av innsatte irakere. En jury bestående av ti medlemmer, alle militære, fant ham dagen før skyldig på ti av tiltalepunktene. Aktoratet hadde lagt ned påstand om 15 års fengsel.

Den tidligere fangevokteren ble dømt både for å ha slått og mishandlet fanger seksuelt. Den ydmykende behandlingen skapte sterke reaksjoner verden over da den ble avslørt i august i fjor.

Graner både tvang dem til å masturbere og kledde dem nakne før de ble tvunget til å ligge oppå hverandre, ifølge tiltalen. Mye av mishandlingen er dokumentert på bilder hvor soldatene, blant dem Graner, poserer sammen med fangene.

Rettssaken ble ført for en militærdomstol på Fort Hood-basen i Texas.

I sine første uttalelser om saken tidligere på dagen innrømmet Graner at det han gjorde var galt, men han sa også at overordnede ba ham om å fortsette selv om han gjentatte ganger klaget.


I den over to timer lange vitneforklaringen smilte han av og til mens han gjorde rede for hvilken rolle han spilte.

- Jeg likte ikke alt jeg gjorde der. Mye av det var galt, mye av det var kriminelt, sa Graner. Han forklarte også at tingene de gjorde var så sinnssyke at de var nødt til å takle det med humor.

- Når jeg visste at noen tok et bilde, smilte jeg. Det er den eneste forklaringen jeg har, sa Graner.

(®NTB)

<B>DØMT: </B>Charles Graner.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media