Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amerikansk firma bak institutt som sparket forsker

Den amerikanske kjemi- og bioteknologigiganten Monsanto har gitt store midler til det skotske instituttet som sparket en forsker etter at han beviste at gen-modifisert mat kan føre til helseproblemer hos rotter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den britiske avisen Mail on Sunday skriver at Monsanto har gitt nærmere 1,8 millioner kroner til Rowett-instituttet i Aberdeen.

Professor Arpad Pusztai fikk sparken i august i fjor etter at han fortalte at han hadde funnet at rotter som spiste gen-modifiserte poteter, fikk helseproblemer. Blant annet viste det seg at hjernene deres krympet og at immunforsvaret ble svekket.

Fredag erklærte 20 forskere fra 13 land sin støtte til Pusztai og hans funn og fordømte forsøket på å sensurere arbeidet hans. De krevde et midlertidig forbud for å få mer tid til å forske på helse- og miljøeffekter av genetisk modifisert mat, slik andre europeiske land har innført.

Statsminister Tony Blair nekter likevel å innføre et slikt forbud, til tross for økende bekymring hos både forbrukere og handelsstanden. Noen av de største britiske matvarekjedene krever en klar erklæring fra regjeringen om at det er trygt å spise genspleiset mat.

Kugalskap

Storbritannia har ingen planer om å gi etter for kravene om et midlertidig forbud, sier det britiske landbruksdepartementet i en erklæring. Et moratorium er unødvendig, fordi det allerede er tilstrekkelige tiltak mot skadelige virkninger for miljø og helse, sier departementet.

Men en parlamentariker fra det regjerende arbeiderpartiet, Alan Simpson, vil ha et moratorium for å unngå en ny krise av samme type som kugalskapen, som britiske regjeringer i mange år hevdet ikke var noe problem.

Regjeringens eget rådgivende miljøutvalg har også gitt regjeringen det råd å innføre et tre år langt midlertidig forbud mot avlinger som er genetisk modifiserte, for å sikre at de ikke skader det biologiske mangfoldet.

Tette bånd

Imens trakk en annen avis fram de tette båndene mellom den britiske regjeringen og den mektige gen-matindustrien.

Avisen Independent skriver søndag at Monsanto og andre storselskaper er blitt tilbudt millioner av pund i subsidier for å utvide virksomheten i Storbritannia. Avisen dokumenterer 81 møter mellom regjeringen og representanter for Monsanto, Du Pont og andre siden arbeiderpartiet kom til makten.

Monsanto har fått over 18 millioner kroner for å bygge en fabrikk i Skottland, mens Du Pont skal ha mottatt 180 millioner for å utvide fabrikker i England og Nord-Irland.

Begge selskapene insisterer på at fabrikkene ikke har noen befatning med gen-modifisering.

Også prins Charles har kastet seg inn i debatten. Hans landbrukspolitiske rådgiver sa i Sunday Mirror at prinsen ønsket at regjeringen skulle gå saktere fram når det gjelder innføringen av gen-mat.

(NTB-AFP)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media