Amerikansk frykt for kinesisk sabotasje

USA frykter at kinesisk spionasje og sabotasje skal forandre maktbalansen i verden.

SPIONASJE:  USA mener kinesiske statshackere har klart å stjele teknologien til en rekke avanserte våpensystemer - blant annet det nye kampflyet F-35. Nå frykter amerikanerne at kineserne kan sabotere våpensystemene.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SPIONASJE: USA mener kinesiske statshackere har klart å stjele teknologien til en rekke avanserte våpensystemer - blant annet det nye kampflyet F-35. Nå frykter amerikanerne at kineserne kan sabotere våpensystemene. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Systematisk kinesisk hacking kan føre til at maktbalansen i verden blir forandret, frykter amerikanske myndigheter.

Både nyhetsbyrået Reuters og avisa Washington Post har de siste dagene rapportert om USAs frykt for kinesernes våpenspionasje og konsekvensene av det amerikanerne mener er systematisk statshacking.

Statshackere I rapporten laget av et forsvarsvitenskapelig råd på oppdrag av forsvarsdepartementet i USA, blir det konkludert at Kina - ved hjelp av statsansatte hackere - har fått tilgang til avansert våpenteknologi utviklet og finansiert av USA.

I rapporten - som blir sitert av Washington Post - blir det hevdet at kineserne nå har tilgang til teknologien som har utviklet de nye F-35 kampflyene, som Norge også har kjøpt, nye avanserte krigsskip og til et avansert rakettforsvar.

Våpensystemene som rapporten mener er hacket av kineserne er blant annet det avanserte missilsystemet Patriot, jagerflyet F/A-18 Hornet, Boeings kamphelikopter V-22 Osprey, Sikorskys Black Hawk-helikopter og Lockheed Martins nye kampfly F-35.

Spionasje Mens kinesiske myndigheter blankt har avvist anklagene om spionasje, er det ventet at president Barack Obama vil ta opp forholdene med Kinas president Xi Jinping, når de i juni møtes i California.

I en rapport til Kongressen denne måneden, hevdet Pentagon (det amerikanske forsvarsdepartementet) at Kina brukte spionasje for å modernisere militæret og våpensystemene.

Pentagon konkluderte med at hackingen kunne spores direkte til den kinesiske regjeringen og landets militære.

Kinesiske myndigheter avviste rapporten som fullstendig grunnløs. Tidligere i år hevdet kineserne at en rapport fra det amerikanske datasikkerhetsselskapet Mandiant, hvor det ble påstått at kinesiske militære enheter hadde hacket og stjålet opplysninger fra over 100 amerikanske selskaper tilknyttet våpenindustrien, var oppspinn og uten realiteter.

Stjal planer Samtidig melder australske medier at kinesiske hackere har stjålet skissene for landets nye etterretnings hovedkvarter.

Utenfor Australias hovedstad Canberra bygges nå et nytt hovedkvarter til Australia Security Intelligence Organization (ASIO), landets innenlandske sikkerhetspoliti til nærmere 3,6 milliarder kroner. Nå mener australske myndigheter at kinesiske statshackere har stjålet plantegningene til det nye hovedkvarteret.

Foreløpig har den eneste offisielle kommentaren fra kinesiske myndigheter til anklagene kommet fra Hong Lei, talsmann for Kinas utenriksdepartement:

«Kina betaler en høy oppmerksomhet for cyber-sikkerhetsproblemene og tar avstand fra alle former for hackerangrep.»

Før han fortsatte:

«Siden det er svært vanskelig å finne opprinnelsen til hackerangrep, er det svært vanskelig å finne ut hvem gjennomført slike angrep. Jeg vet ikke hvilke bevis mediene har for slike påstander.»

Hong Lei understreket også at alle land var utsatt for hackerangrep, og at alle nasjoner bør gjøre en felles innsats for et trygt og åpent internett.

Huawei utestengt Australske myndigheter har de siste åra gjort flere tiltak for å forhindre kinesisk cyber-spionasje.

Blant annet ble den kinesiske telegiganten Huawei i fjor utestengt fra budgivning for anleggskontrakter på en ny australsk høyhastighets bredbåndsnett av frykt for cyber spionasje.

Militære eksperter i USA frykter flere alvorlige konsekvenser av det de mener er statlige hackerangrep fra Kina.

Det pekes på at kineserne får tilgang til avansert militærteknologi, som andre har utviklet for en rimelig penge. Samtidig er frykten stor for at kineserne skal kunne utvikle sine våpensystemer slik at USAs militære slagkraft blir svekket.

Sabotasje Våpenekspertene har også en stor frykt for at hackingen kan føre til at kineserne kan få kontroll over amerikanske våpen og sabotere dem.

I en rapport fra Pentagon til den amerikanske kongressen heter det:

«Kina arbeider med en helhetlig langsiktig strategi for å modernisere sine våpen, og overvinne den amerikanske fordelen.»

Videre står det ifølge Washington Post i rapporten:

«Cyber-spionasje blir sett på som et sentral virkemiddel for å oppnå dette».