Amerikansk gissel halshogd

Gjerningsmennene la ut video av drapet på Eugene Armstrong på nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En video som viser at en mann halshogges med kniv er lagt ut på en islamistisk nettside. Videoen identifiserer offeret som den amerikanske Eugene Armstrong.

En amerikansk talsmann i Washington bekrefter ifølge AP at levningene etter Armstrong er funnet. Han ville imidlertid ikke si hvor og når.

CIA skal fortsatt undersøke videoen for å forsikre seg om at den er ekte, og at det er Armstrong som blir drept. Den amerikanske ambassaden i Bagdad vil foreløpig ikke bekrefte Armstrongs død.

Krever kvinner løslatt

Den millitante gruppa som kaller seg Tawhid wal Jihad (Enhet og hellig krig) har truet med å drepe de to amerikanerne Jack Hensley og Eugene Armstrong og briten Kenneth Bigley.

Kravet til gisseltakerne har vært løslatelse av kvinnelige fanger fra Abu Ghraib-fengselet utenfor Bagdad og fengselet i Umm Qasr sør for Basra. USA har opplyst at det ikke holdes noen kvinnelige fanger i de to fengslene.

I kveld gikk tidsfristen ut. Samtidig kom meldingen om at Eugene Armstrong var drept.

- Utført av al-Zarqavi

Gruppen ledes av Abu Musab al-Zarqawi, som nå er regnet som USAs fiende nummer én.

Ifølge nyhetsbyrået AP skal det angivelig være al-Zarqawi selv som utførte halshoggingen.

Mannen i den oransje drakten på videoen, som altså skal være Eugene Armstrong, hulker mens han rugger fram og tilbake med bind for øynene.

Bak ham leser en av de sortkledde gisseltakerne en kunngjøring. Ifølge AP likner mannens stemme på tidligere opptak av al-Zarqawi.

Etter å ha lest meldingen går mannen fram til gisselet og skjærer hodet av ham.

Ny 24-timers frist

Uttalelsen fra gruppa henvender seg tidvis direkte til USAs president George W. Bush og omtaler ham som «en hund».

- Nå har du å gjøre med folk som elsker døden like mye som du elsker livet. Å drepe for Gud er deres høyeste ønske, å ta dine soldater og deres allierte er deres lykkeligste øyeblikk, og å kappe hodet av kriminelle hedninger er å utføre ordrene fra vår herre, sier stemmen på videoen.

Det blir også gitt en ny tidsfrist på 24 timer for å frigi alle muslimske kvinnelige fanger, ellers vil det neste av de to gjenlevende gislene bli drept.

De tre gislene ble kidnappet i deres felles bolig i Bagdad torsdag.

PÅ NETT:</B> Dette bildet er hentet fra videoen som ble lagt ut på en islamistisk nettside i kveld. Mannen i oransje drakt skal være det amerikanske gisselet Eugene Armstrong.
TERRORIST:</B> Abu Musab al-Zarqawi skal ifølge nyhetsbyrået AP selv angivelig stå bak halshoggingen. USA har utlovet en dusør på 25 million dollar for opplysninger som fører til at al-Zarqawi blir tatt.
- DREPT:</B> Dette skal være Eugene Armstrong på et bilde hentet fra en video gisseltakerne publiserte på nettet lørdag.