Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amerikansk hevn mot Tyskland

USA vil straffe tyskerne for deres krigsmotstand ved å trekke sine styrker ut av Tyskland. Flere tusen tyskere vil bli berørt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den britiske avisen The Observer som i dag avslører planene som er blitt diskutert i Pentagon. Bak forslaget står rådgivere i Bush-administrasjonen.

Politikere i USA har hatt problemer med å svelge den tyske kritikken som er kommet mot krigshissingen i Gulfen. Ordvekslingene mellom ledene politikere på begge sider av Atlanteren har vært alt annet en diplomatiske den siste tiden. Dersom The Observers opplysninger stemmer, så er det en dramatisk utviklingen i forholdet mellom europeiske stater og USA. Ifølge The Observer planlegger USA å trekke alle sine styrker ut av Tyskland og nedlegge de amerikanske basene der. Det vil påføre tysk økonomi en knekk.

Jagland bekymret

- Hvis noen i den amerikanske regjeringen sysler med tanker om å straffe Tyskland på grunn av motstanden mot USAs Irak-politikk, håper jeg at tankene legges vekk, sier lederen i Stortingets utenrikskomité, Thorbjørn Jagland til NTB.

Jagland mener USA må respektere andre lands oppfatninger. Han frykter at de amerikanske planene vil forsterke motsetningene i NATO, om de gjennomføres.

Fra før er det teknologiske og militære gapet mellom USA og den europeiske delen av NATO et problem for alliansen. Politiske problemer på toppen av dette, vil forstreke motsetningene i alliansen, mener Jagland.

Petersen taus

Utenriksminister Jan Petersen (H) viser til at det ikke er kommet noe offisiell bekreftelse fra USA om sanksjoner mot Tyskland. Han vil derfor foreløpig ikke kommentere meldingen i The Observer.

Amerikansk UD skremt

Straffetiltakene mot Tyskland ble diskutert under et møte i Pentagon i uken som gikk. Målet er å skade tysk økonomi for det haukene i Bush-administrasjonen ser på som forbundskansler Gerhard Schröders forræderi.

Pentagons plan skal ha skremt det amerikanske utenriksdepartementet. Der er man sterke motstandere av å bruke denne typen press for å tvinge land til å støtte opp om amerikansk politikk. UD frykter at det bare vil bidra til å øke den fra før sterkt økende antiamerikanismen i Europa.

Utenriksminister Rumsfeld har imidlertid ikke latt seg stanse, og har innledet forberedelse til sin hevnplan uten å lytte til protestene.

Omfattende operasjoner

USA har i dag 42 000 soldater og 758 stridsvogner stasjonert i Tyskland. Det amerikanske flyvåpenet har også flere store baser der. 15 000 er ansatt som servicepersonell for fly på disse basene.

Rumsfeld ønsker å flytte USAs styrker østover til land som Polen, Tsjekkia og de baltiske landene som alle har støttet opp om Bush-administrasjonens linje overfor Irak.

(NTB, Dagbladet.no)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling