Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amerikansk jagerflypilot funnet død i jungelen

Forsvinningsgåten fra 2.verdenskrig løst etter 64 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 22.april 1942 forsvant et amerikansk jagerfly av typen P-39 Airacobra fighter.

Ingen hørte noe mer fra piloten, og hjemme i USA satt familien uten svar på hva som hadde skjedd. Nå, 64 år senere er svaret kommet.

Fant ammunisjonen

I august for to år siden var Sailosi Delana og hans fetter Paula Cagidomo på jakt etter villsvin langt inne i jungelen på en av Fijis hovedøyer, Viti Levu. Der snublet de bokstavelig talt over vrakrestene av flyet.

- Vi var på vei oppover langs Dokosamaloa creek dypt inne i jungelen da Paula viste meg restene av det vi da trodde var halen på et fly, forteller Delana til nyhetsbyrået The Associated Press (AP).

- Vi så ikke levningene av piloten, men jeg så ammunisjonen som lå på bakken, sier Delana om det som skjedde i jungelen 28.august 2004.

Han tok deretter de 17 kulene tilbake til landsbyen og to dager senere ble funnet rapportert til politiet. Slik ble forsvinningsgåten rundt den amerikanske jagerflypiloten nøstet opp.

Overlevde ikke krasjet

FORSVANT I -42: Vrakrestene av flyet og levningene etter jagerflypiloten ble funnet langt inne i jungelen på Fiji 64 år etter at flyet og piloten forsvant. Foto: Scanpix
FORSVANT I -42: Vrakrestene av flyet og levningene etter jagerflypiloten ble funnet langt inne i jungelen på Fiji 64 år etter at flyet og piloten forsvant. Foto: Scanpix Vis mer

Nå sier amerikanske tjenestemenn de tror de vet identiteten til den savnede piloten, men de vil ikke offentliggjøre navn eller andre detaljer før levningene er identifisert via DNA-tester og familien er informert.

Etterforskningsleder Albert Tabarez og antropolog Joan Baker har etter undersøkelser av flyvraket og posisjonen som levningene av piloten hadde, kommet frem til at han ikke kan ha overlevd krasjet.

Pilotens dødsmerke ble ikke funnet, men hans personlige eiendeler slik som ring og lommebok ble funnet like ved vraket.

Takket for innsatsen

Nå er den lange reisen hjem begynt for den omkomne jagerflypiloten, som først skal fraktes til Hawaii for DNA-identifisering på et laboratorium.

- Det er en familie hjemme i USA som har savnet et familiemedlem de siste 60 årene, sa ambassadør Larry Dinger, da han takket innbyggerne i landsbyen Naivucini for at de fant vrakrestene.

- Takk for innsatsen, denne familien vil nå få muligheten til å lukke et trist kapittel i deres liv og det er veldig viktig, sa Linger til AP.

<B>PÅ VEI HJEM:</B> Det blir en lang reise hjem for den amerikanske jagerflypiloten som har vært savnet i over 60 år.