FENGSLET: Roxana Shabiri ble arrestert i januar, og er nå dømt for spionasje. Foto: REUTERS / SCANPIX
FENGSLET: Roxana Shabiri ble arrestert i januar, og er nå dømt for spionasje. Foto: REUTERS / SCANPIXVis mer

Amerikansk journalist dømt til åtte års fengsel i Iran

Iranerne hevder Roxana Saberi (31) drev med spionasje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En domstol i Iran har dømt en amerikanskiransk journalist til åtte års fengsel for spionasje. Roxana Saberi er kjent skyldig i ulovlig etterretningsvirksomhet til fordel for USA.


Fengselsstraffen ble avsagt av en revolusjonsdomstol lørdag, sa en slektning av Saberi til nyhetsbyrået AFP lørdag. Saberi ble pågrepet i januar i år, hun har bodd i Iran de siste seks årene og arbeidet som frilansjournalist for flere vestlige medier.


- Roxanas far har fortalt meg at hun er dømt til åtte år i fengsel, sa slektningen som ba om ikke å bli navngitt. Tiltalen mot henne lød på at hun hadde utlevert hemmeligstemplet materiale til flere store vestlige medier.


USAs utenriksdepartement har stemplet anklagene mot Saberi som grunnløse. Den amerikanske utenriksministeren Hillary Clinton har tatt saken opp med myndighetene i Teheran, der rettssaken mot Saberi gikk for lukkede dører.


Det har vakt en viss oppsikt at iranerne valgte å gjennomføre rettssaken mot Saberi i en tid da det kommer signaler om tøvær i forholdet mellom Iran og USA.


Det amerikanske utenriksdepartementets talsmann Robert Wood sier saken ikke vil påvirke ønsket om dialog.


(NTB)