Amerikansk journalist hjemme etter Syria-bortføring

Gissel i to år.

LØSLATT: Den amerikanske journalisten Peter Theo Curtis. Foto: REUTERS / Al Jazeera / Handout / NTB scanpix
LØSLATT: Den amerikanske journalisten Peter Theo Curtis. Foto: REUTERS / Al Jazeera / Handout / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske journalisten Peter Theo Curtis (45), som ble holdt som gissel i Syria i nesten to år, har kommet hjem til USA.

Curtis ble sluppet fri søndag etter å ha blitt holdt som gissel av den militante islamistgruppa Nusrafronten siden oktober 2012. Han ble overlevert til en FN-styrke i Quneitra på Golanhøydene søndag kveld.

- Jeg er rørt og beveget og målløs over alle mennesker som har kommet bort til meg i dag, fremmede på flyet, kabinansatte og ikke minst familien min, som har ønsket meg velkommen hjem, sa Curtis i en uttalelse etter at han tirsdag kveld lokal tid landet i Boston.

Omstendighetene rundt frigivelsen er ikke kjent, heller ikke om det ble betalt løsepenger for ham.

Qatar Representanter fra Qatar var med og forhandlet fram frigivelsen av amerikaneren. En talsperson for Curtis' familie sier at qatarske myndigheter gjentatte ganger har forsikret dem om at han ikke var blitt satt fri som følge av en stor sum løsepenger.

Stadig flere amerikanere har begynt å stille spørsmål ved USAs politikk om aldri å betale løsepenger for amerikanske gisler. Begrunnelsen fra myndighetene er at det vil sette alle amerikanere i utlandet, i fare.

Men debatten om løsepenger vil fortsette i USA, for samtidig som bortføringen av Curtis fikk en lykkelig slutt, kom nyheten om at ekstremistene i Den islamske staten (IS) krever 40 millioner kroner i løsepenger for en 26 år gammel amerikansk kvinne.

Bortført i Syria 26-åringen ble bortført mens hun gjorde humanitært arbeid i Syria for et år siden. Familien har bedt om at identiteten hennes ikke blir kjent, skriver ABC News.

I tillegg til løsepengene på 6,6 millioner dollar, krever IS løslatelsen av Aafia Siddiqui, en pakistansk nevrolog som i 2010 ble dømt til 86 års fengsel i USA, blant annet for å ha forsøkt å drepe en amerikansk soldat i Afghanistan i 2008.

Tirsdag var det én uke siden IS offentliggjorde videoen som viste drapet på James Foley. I samme video ble en annen amerikansk journalist, Steven Sotloff, vist fram med beskjed om at han ville lide samme skjebne som Foley dersom USA fortsetter å bombe IS-mål i Irak. Det er ikke kjent hva som har skjedd med ham.

(NTB)