Amerikansk journalist løslatt i Iran

Spiondømte Roxana Saberi ute etter tre måneder i fengsel.

FIKK REDUSERT STRAFF:  Den iranskamerikanske journalisten Roxana Saberi fotografert i Bam i det sørlige Iran i 2004. Saberi ble mandag løslatt fra det beryktede Evin-fengselet i Irans hovedstad Teheran, etter at en iransk ankedomstol hadde omgjort spionasjedommen mot henne fra åtte års ubetinget til to års betinget fengsel. Iranske talsmenn benekter at frigivelsen skyldes politisk press. Arkivfoto: SCANPIX/AFP
FIKK REDUSERT STRAFF: Den iranskamerikanske journalisten Roxana Saberi fotografert i Bam i det sørlige Iran i 2004. Saberi ble mandag løslatt fra det beryktede Evin-fengselet i Irans hovedstad Teheran, etter at en iransk ankedomstol hadde omgjort spionasjedommen mot henne fra åtte års ubetinget til to års betinget fengsel. Iranske talsmenn benekter at frigivelsen skyldes politisk press. Arkivfoto: SCANPIX/AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Den iranskamerikanske journalisten Roxana Saberi er løslatt i Iran. Hun ble satt fri etter at en domstol i Teheran omgjorde spionasjedommen mot henne fra åtte års ubetinget til to års betinget fengsel.

Saberi ville ikke si noe annet enn at hun «hadde det OK», da hun mandag ble møtt av pressefolk utenfor det beryktede Evin-fengselet i den iranske hovedstaden der hun har tilbrakt mer enn tre måneder. Hun avslo å gi andre kommentarer.

USAs president Barack Obama er blant de mange som har engasjert seg i å få satt Saberi fri. Hun ble arrestert i januar i år, etter å ha arbeidet som frilansjournalist for blant andre BBC og amerikanske National Public Radio i flere år.


- Ikke politisk

Det iranske utenriksdepartementets talsmann Hassan Ghasghavi avviser at saken mot Saberi var ledd i et politisk spill.

- Etter vårt syn er denne saken ikke politisk, og den har aldri vært det, sa Ghasghavi til mediefolk i Teheran mandag.

Både Irans president Mahmoud Ahmadinejad og høyesterettsjustitiarius Mahmoud Hashemi-Sharoudi har grepet inn i behandlingen av saken mot Saberi. De krevde offentlig at hun måtte få juridisk bistand og at ankesaken mot henne skulle behandles rettferdig.

Denne innblandingen fra høyere hold førte til spekulasjoner om at dommen mot Saberi ville bli omgjort av politiske grunner. Jurister pekte mandag på at spionasje er en svært alvorlig anklage, og at to års betinget fengsel en uvanlig mild straff for et slikt lovbrudd.


Endrede anklager

Saberi ble opprinnelig anklaget for å ha kjøpt en flaske vin. Anklagen ble senere endret til at hun hadde arbeidet som journalist uten å ha nødvendig tillatelse, noe som er et brudd på iranske regler, men ikke betraktet som en forbrytelse.

I april ble hun imidlertid tiltalt for spionasje og dømt til åtte års fengsel. Saberi tilbakeviste kategorisk alle beskyldningene mot henne og gikk til kortvarig sultestreik i protest mot behandlingen hun fikk i Iran.

Saberis far Reza sa mandag at han og datteren nå vil reise hjem til USA så snart som mulig. Organisasjonen Reportere uten grenser, som har hovedkvarter i Paris, er blant de mange som hilser frigivelsen av Roxana Saberi velkommen.

(NTB)

 


FORELDRENE KJEMPET FOR HENNE:  Reza Saberi og kona Akiko har kjempet for å få datteren satt fri i Iran. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ATTA KENARE
FORELDRENE KJEMPET FOR HENNE: Reza Saberi og kona Akiko har kjempet for å få datteren satt fri i Iran. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ATTA KENARE Vis mer