NICE: Sent torsdag kveld kjørte en lastebil gjennom folkemengden som oppholdt seg på Promenade des Anglais i forbindelse med den franske nasjonaldagen. Foto: Abaca
NICE: Sent torsdag kveld kjørte en lastebil gjennom folkemengden som oppholdt seg på Promenade des Anglais i forbindelse med den franske nasjonaldagen. Foto: AbacaVis mer

Amerikansk kommentator: - Når skal vi slutte å sende kondolanser?

Tidligere politiker for republikanerne, Allen West, mener man ikke gjør nok for å bekjempe terrorisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «De er våre eldste allierte og det var deres versjon av frigjøringsdagen - den franske nasjonaldagen. Uheldigvis har landet, som ga oss Marquis de La Fayette, hvis portrett henger i kammeret til Representantenes hus, nok en gang blitt utsatt for et angrep. Angrepet igjen av islamsk terrorisme, jihadisme, og enda en gang sender vi kondolanser til Frankrike».

Det skriver den tidligere amerikanske politikeren Allen West på hjemmesiden sin.

Uttalelsen kommer i etterkant terrorangrepet i Nice som fant sted i går kveld, da en lastebil kjørte inn i folkemengden under feiringen av den franske nasjonaldagen på havnepromenaden Promenade des Anglais.

I skrivende stund er 84 mennesker bekreftet døde og 202 skal være skadde som følge av angrepet.

- Når skal vi slutte å sende kondolanser?

Mellom 2011 og 2013 representerte Allen West Floridas 22. valgdistrikt i Representantenes hus for det republikanske partiet. De siste årene har han blant annet fungert som politisk kommentator for nyhetskanalen Fox News. Han er i tillegg sjef for tenketanken National Center for Policy Analysis.

I innlegget spør West når vi kommer til å slutte å sende kondolanser. Han mener at ingenting har skjedd i etterkant av terrorangrepene som nylig har funnet sted: Skytingen ved et militærsykehus i San Diego, massakren i San Bernardino, Orlando-massakren, angrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo, terrorangrepet i Paris i november , terrorangrepet i Brussel, terrorangrepet på flyplassen i Istanbul og terrorangrepet på en restaurant i Dhaka i Bangladeh.

«La meg korrigere den uttalelsen, det holdes taler, man forteller retoriske og falske fortellinger om våpenlover og kommer med uttalelser om oppdemmingspolitikk. For noen er det noe. For fienden er det ingenting».

Mener Obama ikke har gjort nok

West antyder langt på vei at Donald Trump som president vil være en god løsning på det hele, selv om han aldri nevner den potensielle presidentkandidanten ved navn i innlegget.

Han har imidlertid tidligere skrevet at han kommer til å støtte den republikanske presidentkandidaten, uavhengig av hvem det blir, «og det virker som om den personen kommer til å være Donald Trump».

«Tidligere i år hadde jeg en ekkel følelse av at fienden visste at dette året ville være deres siste, deres sjanse til å utføre massemord av et omfang man tidligere ikke har sett. Og dersom vi ikke tar den riktige beslutningen i november 2016 - la meg minne dere på at det var Hillary Clinton som sa "Vi må epatisere med fiendene våre" - vil det bare eksalere ytterligere».

West mener det er president Obama og venstrefløyen er en del av årsaken til at man i dag befinner seg i denne situasjonen.

Berit von der Lippe, professor i politisk retorikk ved BI, sier at West tydelig prøver å skape klarhet i Trumps tidligere uttalelser.

- I dette innlegget snakker han på mange måter på vegne av Trump, noe som forteller mye om Trumps selvmotsigende uttalelser. Trump sier at man må fokusere på tydelige interesser, men han er selv uklar på utenlandske kriger når han sier at USA ikke kan ta vare på verdensfreden, fordi de har mer enn nok med å ta vare på seg selv og sin nasjon, sier hun til Dagbladet.

- Klarer ikke samles om én hovedfiende

Von der Lippe mener, i motsetning til West, at Obama har vist handlekraft i løpet av sin tid som president.

- Obama setter jo inn krefter i hele Europa. De leder skjoldet, mobiliserer i Sør-Kina-havet. West vil tydeligvis markere en styrke på vegne av Trump, og det kan virke som om han vil bidra til en klaggjøring av det vage og selvmotsigende Trump har proklamert når han markerer at USA skal ta grep. Samtidig beveger han seg inn i et terreng hvor det er mange stemmer som snakker, også blant republikanerne.

Republikaner Allen West skriver også at USA har forlatt dem som har reist for å kjempe mot «islamske jihadister».

«Vi fortsetter å høre om at man må stille de ansvarlige til ansvar - som om det handler om å banke på en dør, pågripe dem, lese opp Miranda-advarselen og stille dem for retten - vel, egentlig bare løslate dem, siden det å anholde dem tilsvarer knutepunktet for rekruttering slik at de kan drepe oss».

Videre karakteriserer han europeiske ledere som svake.

KJØRTE INN I FOLKEMENGDE: Amatørvideo viser hvordan lastebilen braser inn inn i folkemengden på promenaden i Nice. Video: CNN Vis mer

- Europeiske ledere blir, særlig blant republikanerne, sett på som svake, blant annet fordi man synes de ikke bruker nok penger på forsvar. Men Allen West er jo representativ også for noen av demokratene. Det er helt tydelig at noen prøver å rydde opp i et kaotisk terreng hvor ingen egentlig klarer å samle seg om hva man skal gjøre, fordi man ikke klarer å samles om ett fiendebildet. Det er for mange fiender, sier Berit von der Lippe.

- Obama tok jo ut bin Laden, som var en av dem man tidligere kunne kalle en hovedfiende. Nå fortsetter han med andre fiender, som ulike IS-ledere, vel vitende om at dette er symbolpolitikk fordi det bare skaper grobunn for ørten nye ledere.

- Har Wests uttalelse en sammenheng med det republikanske kongressvalget som finner sted neste uke?

- Her må man se på det som kalles den retoriske situasjon: Enhver uttalelse må sees i lys av tid og rom. Nå er tida inne på denne typen utspill. Situasjonen er grunnleggende viktig i retorikken: Hvorfor sier noen dette akkurat nå? Mer enn det kan jeg ikke si.