Amerikansk Litvinenko-ekspert skutt

Bare fire dager etter TV-intervju.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Paul Joyal (53) ble skutt av to menn i oppkjørselen til huset sitt i Adelphi, Maryland torsdag kveld, melder News4.

Kilder nær etterforskningen sier til Washington Post at to menn gikk opp til Joyal da han stod ved oppkjørselen, og deretter skjøt ham en gang i mellomgulvet.

Joyals kone, som er sykepleier, var hjemme og kom raskt til unnsetning.

Anklaget Kreml

Søndag anklaget Joyal i et intervju med «Dateline NBC» russiske myndigheter for å drepe sine kritikere.

- En melding er sendt til alle som vil uttale seg mot Kreml: Om du gjør det, uansett hvem du er, hvor du er, vil vi finne deg og bringe deg til taushet, på den frykteligst mulige måte, sa Joyal på Dateline.

Motivet for skytingen er uklart. Politiet i Maryland sier i dag til NBC at de ikke har noen indikasjoner på at skytingen har andre årsaker enn den økende kriminaliteten i forstaden.

Samtidig sier politikilder til Washington Post at FBI er koblet inn i saken på bakgrunn av etteretningseksperten Joyals kommentarer i forbindelse med drapet på Alexander Litvinenko.

Ukjent

Identiteten til gjerningsmennene er ukjent. Kilder nær etterforskningen sier til Washington Post at det ikke er klart om gjerningsmennene forsøkte å rane ham.

Den tidligere vennen av Alexander Litvinenko var fra 1980 til 1989 sikkerhetssjef for Senatets etterretningskomité. Han har senere drevet konsulentvirksomhet for russisk samfunnsliv og sikkerhetspolitikk.

Joyals tilstand er fremdeles kritisk.

Politiet har ikke kommentert om de har fått snakket med ham.

Den tidligere FSB-agenten Alexander Litvinenko døde 23. november etter å ha blitt forgiftet av en massiv overdose polonium 210. Han anklaget selv Putin for å stå bak forgiftningen

DØDE AV FORGIFTNING: Eks-FSB-agent Alexander Litvinenko døde på sykehus tre uker etter forgiftningen, 23. november i fjor.