Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Amerikansk militærfly» var ungarsk privatfly

Dramatisk melding om at Iran hadde tvunget flyet ned, var ikke helt korrekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Etter den dramatiske meldingen om at et amerikansk militærfly hadde blitt tvunget ned i Iran, var det full forvirring om hva som egentlig hadde skjedd. Nå viser det seg at det var snakk om et ungarsk fly, ifølge nyhetsbyrået AP.

Den første meldingen fra det delvis statskontrollerte nyhetsbyrået Fars gikk ut på at det et amerikansk militærfly som var tvunget ned etter å entret iransk luftrom utilsiktet. Senere ble opplysningene moderert, og det ble sagt at det var snakk om et Falcon-fly.

Det ungarske forsvarsdepartementet bekreftet tirsdag at flyet, med en militærdelegasjon om bord, hadde vært inne på iransk territoium på grunn av en «administrativ feil».

- Etter at problemet ble løst, fikk flyet fortsette sin reise mot Afghanistan, heter det i en uttalelse fra departementet.

Militærdelegasjonen på fire personer var med i en gruppe som har ledet den internasjonale flyplassen i Kabul. De skal ha vært om bord i et sivilt fly av typen Hawker 800, som var leid fra et privat ungarsk firma.

I en uttalelse fra amerikanske styrker i Irak presiseres det at flyet ikke er amerikansk-registrert, og at det ikke var amerikansk militært personell om bord, slik det først ble meldt, ifølge CNN.

Det hvite hus følger med på saken, men ifølge talskvinnen Dana Perino ser det så langt ut til at rapportene fra Iran er «totalt oppdiktede».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!