Russland

Amerikansk militærlege spiontiltalt

Militærlegen Jamie Lee Henry (39) var i 2015 den første amerikanske offiseren til å stå åpent fram som transkvinne. Nå er hun og ektefellen, Anna Gabrielian (36), tiltalt for å forsøke å gi sensitiv informasjon til Russland

TILTALT: Den amerikanske militærlegen Jamie Lee Henry og ektefellen er tiltalt for å ha forsøkt å gi sensitiv informasjon til russiske myndigheter. Foto: Den amerikanske hæren
TILTALT: Den amerikanske militærlegen Jamie Lee Henry og ektefellen er tiltalt for å ha forsøkt å gi sensitiv informasjon til russiske myndigheter. Foto: Den amerikanske hæren Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Det amerikanske justisdepartementet tiltalte paret torsdag. De to er nå anklaget for å planlegge å gi medisinsk informasjon om amerikanske soldater og familiene deres til russiske myndigheter, melder flere medier, blant annet NBC News og BBC.

Henry er major på den svære militærbasen Fort Bragg i Nord-Carolina, mens ektefellen Gabrielian, er anestesilege tilknyttet det kjente forskningsuniversitetet Johns Hopkins i Baltimore.

RYSTENDE SCENER: Juri Bojko er tidligere vise-statsminister i Ukraina. Her blir han beskyldt for å være en russisk agent av Olag Lyasjko. Vis mer

De er tiltalt for å forsøke å gi svært sensitiv pasientinformasjon til en FBI-agent, som utga seg for å være en representant for den russiske ambassaden USA.

- Støtte til Russland

Ifølge tiltalen møtte Gabrielian agenten på et hotellrom i Baltimore 17. august. Der skal hun ha fortalt at «hun var motivert av patriotisme for Russland til å gi enhver assistanse hun kunne til Russland, selv om det betydde å få sparken eller havne i fengsel», står det i tiltalen.

Hun skal ha fortalt FBI-agenten at hun hadde tatt kontakt med den russiske ambassaden via epost og telefon og tilbudt Russland assistanse både fra seg selv og ektefellen Henry.

Seinere samme dag skal Gabrielian og Henry ha møtt FBI-agenten igjen. Ifølge tiltalen skal Henry ha sagt at hun ønsket å assistere Russland, og at hun hadde sett på mulighetene for å melde seg som frivillig for den russiske hæren etter invasjonen i Ukraina.

- Slik jeg ser det som skjer i Ukraina nå, bruker USA ukrainerne som en proxy for sitt hat mot Russland, sa Henry, ifølge tiltalen.

31. august skal Henry og Gabrielian ha møtt FBI-agenten på nytt på et hotell i Gaithersburg nær Washington D.C.. Gabrialien skal da ha gitt medisinsk informasjon om en person som jobber for Office of Naval Intelligence. Hun skal også ha understreket et medisinsk problem, som Russland kunne utnytte.

Henry skal angivelig ha gitt informasjon om minst fem personer, som var pasienter på militærsykehuset på Fort Bragg.

Sto fram

I tiltalen er Henry referert til som «han». I 2015 sto Henry fram som den første offiseren i den amerikanske hæren som var transkvinne, ifølge Buzzfeed. Ifølge en talsperson for justisdepartementet, Marcia Murphy, skal imidlertid Henry ha omtalt seg selv som en mann i interaksjonene med FBI-agenten.

LEKKASJE: Pressesjef, Marija Zakharov, mener den amerikanske presidenten må svare på det hun omtaler som trusler etter lekkasjen i Østersjøen. Vis mer

Ifølge rettsdokumentene er ekteparet arrestert. Foreløpig er det ikke kjent om de har fått oppnevnt forsvarere.

Dersom de blir dømt risikerer de fem års fengsel for tiltalepunktet om konspirasjon. De risikerer også opp til ti års fengsel for hvert av tiltalepunktene om å gi ut helseinformasjon.

- Vi er sjokkerte over å høre disse nyhetene og har tenkt å samarbeide fullt ut med etterforskerne, sier en talsperson for Johns Hopkins til NBC News.

Russiske myndigheter har så langt ikke kommentert tiltalen.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer