Amerikansk militærteknologi full av falske deler

Det er påvist 1 800 tilfeller og over én million falske deler skal ha blitt brukt.

BRUKER FALSKE DELER: Forsvarskomiteen i Senatet fant blant annet falske kinesiske deler om bord i flyvåpenets Hercules C-130J transportfly, i helikoptrene som benyttes av amerikanske spesialstyrker, og i marinens overvåkingsfly. Foto: GONZALO FUENTES / REUTERS / NTB SCANPIX
BRUKER FALSKE DELER: Forsvarskomiteen i Senatet fant blant annet falske kinesiske deler om bord i flyvåpenets Hercules C-130J transportfly, i helikoptrene som benyttes av amerikanske spesialstyrker, og i marinens overvåkingsfly. Foto: GONZALO FUENTES / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Militært utstyr i USA har ofte deler som slett ikke skulle ha vært der, og flesteparten av de falske delene kommer fra Kina, viser en kongressgransking.

Forsvarskomiteen i Senatet fant blant annet falske kinesiske deler om bord i flyvåpenets C-130 J-fly, i helikoptrene som benyttes av amerikanske spesialstyrker, og i marinens overvåkingsfly.

Granskerne har påvist 1 800 tilfeller der det ble brukt falske deler i utstyr som ble produsert i årene 2009 og 2010, og til sammen var det snakk om over én million slike deler, går det fram av komiteens rapport.

Én enkelt slik falsk elektronisk del kan gjøre soldatene svært sårbare, slår granskerne fast.

Foruten å svekke både soldatenes og nasjonens sikkerhet, bidrar de falske delene også til å drive prisene på utstyret i været. Utskiftningen av et falskt dataminne som ble oppdaget i en rakett, ble for eksempel på over 16 millioner kroner, påpeker granskerne.

Rundt 70 prosent av de falske delene som ble funnet, viste seg å komme fra Kina, men også fra Storbritannia og Canada kom det slike deler, konkluderer granskerne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer