Amerikansk millionær hevder Amelia Earhart-funn ble holdt hemmelig i to år

Saksøker stiftelsen som har stått for leitingen.

 FOREGANGSKVINNE:  Amelia Earhart (f. 1897) fløy i 1932 over Atlanterhavet alene, og var allerede superstjerne da hun i 1937 la ut på en strabasiøs og farlig tur som skulle bringe henne jorda rundt. 2. juli forsvant hun, og ble aldri funnet. To år seinere ble hun erklært død. Foto: AP/SCANPIX
FOREGANGSKVINNE: Amelia Earhart (f. 1897) fløy i 1932 over Atlanterhavet alene, og var allerede superstjerne da hun i 1937 la ut på en strabasiøs og farlig tur som skulle bringe henne jorda rundt. 2. juli forsvant hun, og ble aldri funnet. To år seinere ble hun erklært død. Foto: AP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Formålet med hemmeligholdet skal ha vært å opprettholde en pengestrøm til seinere søk, hevder millionæren Timothy Mellon.

I forrige uke gikk han til sivilt søksmål mot stiftelsen The International Group for Historical Aircraft Recovery (Tighar) og administrerende direktør Richard E. Gillespie, skriver nyhetsbyrået AP.

Amelia Earhart var sin tids store kvinnelige flystjerne; bl.a. fløy hun alene over Atlanteren i 1932. I 1937 forsvant hun og navigatøren Fred Noonan sporløst over Stillehavet, under et forsøk på å fly jorda rundt, en av moderne histories mest omtalte savnet-saker.

Du kan lese flere av Dagbladets saker om Earhart her.

Ga millioner til søk Timothy Mellon, som bor i Riverside i delstaten Wyoming, mener stiftelsen lurte ham i forkant av søket i 2012, da de opplyste om at de trengte minst én million dollar for å ha en sjans til å finne flyvraket.

Millionæren endte opp med å gi over én million dollar, og nå anklager han stiftelsen for svindel. Påstanden baserer han på bilder som ble tatt under et søk ved stillehavsøya Nikumaroro i 2010.

Mellons advokat sier de er helt sikre på at vraket ble funnet etter å ha fått eksperter til å analysere bildene.

- For en lekmann er det vanskelig å se dersom du ikke vet hva du kikker etter. Det dreier seg om flyets landingshjul og deler som er unike på dette området, sier advokat Tim Stubson.

- Vår konklusjon er at vraket ble funnet to år før vår klient betalte for en ny ekspedisjon, legger han til.

- Ser ikke det samme på bildene Stiftelsens advokat sier imidlertid at gruppa på det sterkeste avviser påstandene.

- Jeg var faktisk selv til stede da bildene ble tatt under ekspedisjonen i 2010. Og jeg må si at jeg ikke ser noen av de tingene Tim ser på bildene, sier advokat Bill Carter.

Han hevder hardnakket at all informasjon om funn er delt med offentligheten.

 BLANT BILDENE DET STRIDES OM:  Sonarbildet, tatt under fjorårets ekspedisjon «Niku VII», viser en «uregelmessighet» på havbunnen som samsvarer godt med formen på deler av Amelia Earharts Lockheed Electra-maskin, ifølge stiftelsen Tighar. Foto: TIGHAR
BLANT BILDENE DET STRIDES OM: Sonarbildet, tatt under fjorårets ekspedisjon «Niku VII», viser en «uregelmessighet» på havbunnen som samsvarer godt med formen på deler av Amelia Earharts Lockheed Electra-maskin, ifølge stiftelsen Tighar. Foto: TIGHAR Vis mer

- TIGHAR er ikke i besittelse av definitive beviser om Earharts fly. Ingenting er tilbakeholdt, all informasjon og research ligger tilgjengelig på våre nettsider.

Advokaten hevder videre på sin side at stiftelsen ikke har noe å vinne på å tilbakeholde informasjon.

- Heller motsatt; vi ville ønsket å publisere informasjon om et slikt funn for å sikre oss at vrakstedet ble godt nok beskyttet, sier Carter.

Foto: AP/SCANPIX
Foto: AP/SCANPIX Vis mer