GIKK TIL AKSJON: Tre personer ble i dag arrestert, mistenkt for å ha planlagt terror, opplyste PST-sjef Janne Kristiansen på en pressekonferanse i ettermiddag. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
GIKK TIL AKSJON: Tre personer ble i dag arrestert, mistenkt for å ha planlagt terror, opplyste PST-sjef Janne Kristiansen på en pressekonferanse i ettermiddag. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

Amerikansk nyhetsbyrå visste om saken

Men valgte å unnlate omtale i flere uker. Politiet ble tvunget til å gå til pågripelser i dag, fordi de visste at saken kunne sprekke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| NEW YORK / OSLO (Dagbladet): Det amerikanske nyhetsbyrået The Associated Press (AP) har i flere uker hatt kjennskap til PSTs planer om å pågripe de tre terrorsiktede mennene.

De tre har vært under etterforskning av norsk og amerikansk sikkerhetspoliti i rundt et år. Norsk politi vil ikke si noe om når eller hvor den planlagte terroraksjonen skulle finne sted, eller hva som var målet for den.

Politiet ble tvunget til å gå til pågripelser i dag, fordi de fryktet at saken ville sprekke i internasjonale medier.

- Vi har bevisst ventet med pågripelser for å samle informasjon. I slutten av forrige uke fikk vi vite  at saken ville bli omtalt i internasjonal presse. Derfor valgte vi å gå til pågripelse, i frykt for bevisforspillelse, sa PST-sjef Janne Kristiansen på en pressekonferanse i formiddag.

Det var det internasjonale nyhetsbyrået The Associated Press (AP) som hadde fått kjennskap til etterforskningen de siste ukene.

- The Associated Press fikk kjennskap til etterforskningen for noen uker siden, og tok kontakt med amerikanske og norske myndigheter. De fortalte AP at nyhetsrapportering kunne sette folks sikkerhet i fare og tillate farlige mistenkte å komme seg unna. AP gikk med på å ikke skrive om saken før arrestasjonene var gjort, sier nyhetsbyråets pressetalsmann Jack Stokes til Dagbladet.

PST-talsmann Trond Hugubakken bekrefter overfor nyhetsbyrået at APs kjennskap til saken var en av flere faktorer som spilte inn i vurderingen da de bestemte seg for å gå til pågripelse av de tre.

- Men det var ikke en avgjørende faktor, sier han til AP.