Amerikansk oppvask

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den italienske journalisten Giuliana Sgrena slapp så vidt fra det med livet da amerikanske soldater fredag skjøt mot bilen hun satt i. Sgrena var på vei mot flyplassen i Bagdad sammen med tre italienske etterretningsagenter som hadde reddet henne fra irakiske gisseltakere etter en måned i fangenskap. En av redningsmennene, agenten Nicola Calipari som hadde forhandlet fram frigivelsen av den 57 år gamle journalisten, ble drept av de amerikanske skuddsalvene. Sgrena ble såret i skuldra. Ifølge Pentagon kom bilen kjørende i høy fart mot hovedkvarteret til de amerikanske Irak-styrkene, Camp Victory utenfor Bagdad.

Giuliana Sgrena, som arbeider for den venstreorienterte avisa Il Manifesto, avviser USAs forklaring om hva som skjedde. Hastigheten til bilen hun satt i skal, ifølge Sgrena, ha vært normal og ikke signalisert noe som kunne tolkes som truende. Hun sier også at det ikke var en kontrollpost, men en patrulje, som begynte å skyte umiddelbart etter at de hadde rettet søkelyset mot bilen de satt i. Mye taler også for at den erfarne Calipari ville ha stanset bilen på amerikansk ordre. Statsminister Silvio Berlusconi, som er USAs viktigste allierte i Irak etter Storbritannia, er rasende.

Unnskyldninger fra president George W. Bush og løfter om å granske saken har ikke mildnet Berlusconi. Det var til sterke protester fra opinionen at Berlusconi sendte 3000 soldater til Irak. Han beskyldes for å ta sine ordrer fra Washington, men fredag gikk han til det uvanlige skritt å kalle USAs ambassadør inn på teppet og kreve gransking av skytetragedien. Krigsmotstanden i Italia var fra før sterk og er nå styrket.

USA trenger Italias støtte etter at Spania trakk seg ut av Irak, og skyteepisoden utenfor Bagdad har svekket Berlusconis USA-vennlige politikk. Angrepet på Sgrena og hennes redningsmenn fredag må føre til en uavhengig gransking av FN slik organisasjonen Reportere uten grenser nå krever. Historien har vist at USAs egen gransking av slike saker gir like mange spørsmål som svar. Konklusjonen etter skytingen på Hotel Palestina i Bagdad i april 2003, der to journalister ble drept, var at ingen i okkupasjonsstyrkene hadde gjort noe feil.