- Amerikansk overvåkning i Norge bør bli politisak

Dersom overvåkningen har skjedd uten at myndighetene har visst om det. Det sier Frp-topp Anders Anundsen etter TV 2s avsløring.

- OVERVÅKNINGSBASE: De øverste etasjene i Handelsbygningen, mellom den amerikanske ambassaden og Slottet, ble brukt som base for den storstilte overvåkingen av norske borgere, ifølge TV 2. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
- OVERVÅKNINGSBASE: De øverste etasjene i Handelsbygningen, mellom den amerikanske ambassaden og Slottet, ble brukt som base for den storstilte overvåkingen av norske borgere, ifølge TV 2. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Reaksjonene på Stortinget er sterke etter TV 2 avsløring av at USA skal ha drevet utstrakt overvåkning av nordmenn i Norge - utført for en stor del av eksansatte i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og andre politifolk som er blitt lønnet av amerikanerne.

Mellom 15 og 20 personer - Surveillance Detection Unit - skal skiftesvis ha vært i sving til alle døgnets tider i et lokale øverst i Handelsbygningen i Oslo, bare et steinkast fra den amerikanske ambassaden. Der skal de ha samlet inn opplysninger om flere hundre nordmenn - alt ledd i landets kamp mot terror.

Verken PST eller politiet for øvrig skal ha gitt tillatelse til overvåkningen, med henvisning til at det bare er norsk politi som har lov til å drive slik virksomhet i Norge.

Justisminster Knut Storberget hevder i kveld overfor TV 2 at norske myndigheter ikke har vært informert om overvåkningen av amerikanerne - som på sin side sier det stikk motsatte, at Norge hele tida har vært oppdatert. Når har Storberget bedt PST og Politidirektoratet om en full redegjørelse for de faktiske forhold i saken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.