Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Amerikansk overvåkning i Norge bør bli politisak

Dersom overvåkningen har skjedd uten at myndighetene har visst om det. Det sier Frp-topp Anders Anundsen etter TV 2s avsløring.

- OVERVÅKNINGSBASE: De øverste etasjene i Handelsbygningen, mellom den amerikanske ambassaden og Slottet, ble brukt som base for den storstilte overvåkingen av norske borgere, ifølge TV 2. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
- OVERVÅKNINGSBASE: De øverste etasjene i Handelsbygningen, mellom den amerikanske ambassaden og Slottet, ble brukt som base for den storstilte overvåkingen av norske borgere, ifølge TV 2. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Reaksjonene på Stortinget er sterke etter TV 2 avsløring av at USA skal ha drevet utstrakt overvåkning av nordmenn i Norge - utført for en stor del av eksansatte i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og andre politifolk som er blitt lønnet av amerikanerne.

Mellom 15 og 20 personer - Surveillance Detection Unit - skal skiftesvis ha vært i sving til alle døgnets tider i et lokale øverst i Handelsbygningen i Oslo, bare et steinkast fra den amerikanske ambassaden. Der skal de ha samlet inn opplysninger om flere hundre nordmenn - alt ledd i landets kamp mot terror.

Verken PST eller politiet for øvrig skal ha gitt tillatelse til overvåkningen, med henvisning til at det bare er norsk politi som har lov til å drive slik virksomhet i Norge.

Justisminster Knut Storberget hevder i kveld overfor TV 2 at norske myndigheter ikke har vært informert om overvåkningen av amerikanerne - som på sin side sier det stikk motsatte, at Norge hele tida har vært oppdatert. Når har Storberget bedt PST og Politidirektoratet om en full redegjørelse for de faktiske forhold i saken.

- Oppsiktsvekkende Venstres leder Trine Skei Grande tror saken i ytterste konsekvens kan skade forholdet til USA.

- Hvis USA har hatt til hensikt å opptre på tross av norske myndigheter, kan nok forholdet ta skade, ja, sier hun til Dagbladet.

Venstre-lederen synes det er spesielt oppsiktsvekkende at tidligere PST-ansatte skal ha vært sysselsatt i virksomheten.

- Det er graverende hvis PST-folk har hatt en slik rolle uten at norske myndigheter ikke har visst det, sier hun.

Skei Grande understreker at hun ikke synes det er oppsiktsvekkende at fremmede makter driver etterretning i Norge.

- Men at de driver i så stor utstrekning, med norske deltakere, er svært oppsiktsvekkende, sier hun.

- Forventet bedre oversikt Anders Anundsen, Frp-representant og leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, reagerer sterkt på at TV 2 tilsynelatende er bedre informert om utenlandsk etterretning enn PST.

FESTNING: USAs ambassade, som bare ligger et steinkast fra Handelsbygningen, er strengt bevoktet. TV 2 avslørte at ambassaden var strømkunden for den angivelige overvåkingssentralen i nabobygningen. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet'
FESTNING: USAs ambassade, som bare ligger et steinkast fra Handelsbygningen, er strengt bevoktet. TV 2 avslørte at ambassaden var strømkunden for den angivelige overvåkingssentralen i nabobygningen. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet' Vis mer

- Det finner jeg litt merkelig, jeg hadde forventet at PST har bedre oversikt, sier Anundsen til Dagbladet.

- Vi kan ikke ha utenlandsk etterretning løpende rundt og registrere opplysninger om norske borgere uten at myndighetene er informert, sier han - og varsler at han vil ta opp saken med kontroll- og konstitusjonskomiteen.

- Når vi kommer sammen igjen på tirsdag, vil jeg ta initiativ til å sende et brev til Storberget, der vi ber om en redegjørelse for om han visste om dette, slik amerikanerne sier, eller om han var uvitende om virksomheten, slik han selv sier.

- Hva blir ytterste konsekvens av denne saken?

- Hvis det viser seg at USA faktisk har drevet ulovlig overvåking på norsk jord, er dette en politisak, sier Frp-representanten.

Han legger til:

- En slik sak ville vakt oppsikt uavhengig av hvilket land som står for overvåkingen.

Anundsen understreker at han uttaler seg både som Frp-representant og som leder for kontroll- og konstitusjonskomiteen.

- Visste ikke Skei Grandes partifelle Odd Einar Dørum var justisminister da den hemmelige etterretningsgruppa skal ha blitt etablert i 2000.

Han sier han ikke kjente til at gruppa ble etablert, og at det foregikk overvåkning og registrering av nordmenn.

- GRAVERENDE: - Det er graverende hvis PST-folk har hatt en slik rolle uten at norske myndigheter ikke har visst det, sier Venstres leder Trine Skei Grande. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
- GRAVERENDE: - Det er graverende hvis PST-folk har hatt en slik rolle uten at norske myndigheter ikke har visst det, sier Venstres leder Trine Skei Grande. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix Vis mer

- Jeg var ikke klar over at dette skjedde på norsk jord, sier Odd Einar Dørum til Dagbladet.

I 2003 skrev VG om den tidligere PST-toppen Olaf Johansens tilknytning til ambassaden. Det ble da kjent at Johansen og to politikolleger skal ha jobbet med å bygge opp den sivile vaktstyrken, tatt sikkerhetsoppdrag og jobbet for å styrke båndene mellom PST og CIA.

- USA har alltid vært opptatt av sikkerheten rundt ambassaden. Det har aldri vært et tema for meg at jeg skulle finne ut av hva dette var. Det er jobben de gjør på lovens grunn som er det viktige her, sier Dørum.

- Det Storberget gjør nå er riktig, og det er viktig at han understreker at det er norsk lov som gjelder, sier han.

UDs kommunikasjonssjef Bjørn Jahnsen avviser i kveld å kommentere TV 2-avsløringen overfor Dagbladet.

- På dette stadiet henviser vi til Justisdepartementet, sier han.

VARSLER REAKSJON: Kontroll- og konstitusjonskomiteens leder Anders Anundsen (Frp) akter å be komiteen kreve at justisminister Storberget får på det rene hvorvidt amerikanernes overvåkning har vært ulovlig eller ei. Foto: Morten Holm/Scanpix
VARSLER REAKSJON: Kontroll- og konstitusjonskomiteens leder Anders Anundsen (Frp) akter å be komiteen kreve at justisminister Storberget får på det rene hvorvidt amerikanernes overvåkning har vært ulovlig eller ei. Foto: Morten Holm/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!