- Amerikansk overvåkning i Norge bør bli politisak

Dersom overvåkningen har skjedd uten at myndighetene har visst om det. Det sier Frp-topp Anders Anundsen etter TV 2s avsløring.

- OVERVÅKNINGSBASE: De øverste etasjene i Handelsbygningen, mellom den amerikanske ambassaden og Slottet, ble brukt som base for den storstilte overvåkingen av norske borgere, ifølge TV 2. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
- OVERVÅKNINGSBASE: De øverste etasjene i Handelsbygningen, mellom den amerikanske ambassaden og Slottet, ble brukt som base for den storstilte overvåkingen av norske borgere, ifølge TV 2. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Reaksjonene på Stortinget er sterke etter TV 2 avsløring av at USA skal ha drevet utstrakt overvåkning av nordmenn i Norge - utført for en stor del av eksansatte i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og andre politifolk som er blitt lønnet av amerikanerne.

Mellom 15 og 20 personer - Surveillance Detection Unit - skal skiftesvis ha vært i sving til alle døgnets tider i et lokale øverst i Handelsbygningen i Oslo, bare et steinkast fra den amerikanske ambassaden. Der skal de ha samlet inn opplysninger om flere hundre nordmenn - alt ledd i landets kamp mot terror.

Verken PST eller politiet for øvrig skal ha gitt tillatelse til overvåkningen, med henvisning til at det bare er norsk politi som har lov til å drive slik virksomhet i Norge.

Justisminster Knut Storberget hevder i kveld overfor TV 2 at norske myndigheter ikke har vært informert om overvåkningen av amerikanerne - som på sin side sier det stikk motsatte, at Norge hele tida har vært oppdatert. Når har Storberget bedt PST og Politidirektoratet om en full redegjørelse for de faktiske forhold i saken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer