Amerikansk pøbelspurv skaper fuglesensasjon på Ona

Men ser du forskjell fra en vanlig gråspurv?

UNIK: Denne lille rakkeren av en hvitkronespurv har kommet bort fra flokken sin og havnet på Ona i Møre og Romsdal. Nå hygger den seg med solsikkefrø og havregryn og vurderer å gjøre nordmann av seg permanent. Fugletittere fra hele landet er samlet for å se på sensasjonen. Foto: Eirik Grønningsæter
UNIK: Denne lille rakkeren av en hvitkronespurv har kommet bort fra flokken sin og havnet på Ona i Møre og Romsdal. Nå hygger den seg med solsikkefrø og havregryn og vurderer å gjøre nordmann av seg permanent. Fugletittere fra hele landet er samlet for å se på sensasjonen. Foto: Eirik Grønningsæter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Fredag ble en hvitkronespurv for første gang observert i Skandinavia.- Dette er en megabombe. Vi har bare seks observasjoner av denne fuglen i Europa, forteller fugleentusiast og naturfotograf Eirik Grønningsæter til Dagbladet.

Han tilbringer søndagen sammen med rundt 20 andre fugletittere fra hele landet. Folk har kastet seg i bilene og kjørt mot Ona i Møre og Romsdal da ryktene om hvitkronespurven begynte å gå fredag.

KompassfeilSpurven kommer opprinnelig fra Amerika, og akkurat denne karen skal egentlig overvintre i sørlige deler av USA. Det er trolig flere årsaker til at den har havnet i Norge.

- Jeg vil tro det er en kombinasjon av kompassfeil og lavtrykk, sier Grønningsæter.

Det er et ungt eksemplar av arten som har kommet. Fuglen ble født i vår, og det kan også være med å forklare den dårlige navigeringen.- Men for oss som ikke er så gode på fugler minner denne veldig om en vanlig spurv?

- Nei, den ligner egentlig ganske lite. Dette er en amerikansk spurv, og den er derfor ikke i slekt med de norske spurvene. Den er lett gjenkjennelig på grunn av stripene på hodet, sier Grønningsæter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer