Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amerikansk pøbelspurv skaper fuglesensasjon på Ona

Men ser du forskjell fra en vanlig gråspurv?

UNIK: Denne lille rakkeren av en hvitkronespurv har kommet bort fra flokken sin og havnet på Ona i Møre og Romsdal. Nå hygger den seg med solsikkefrø og havregryn og vurderer å gjøre nordmann av seg permanent. Fugletittere fra hele landet er samlet for å se på sensasjonen. Foto: Eirik Grønningsæter
UNIK: Denne lille rakkeren av en hvitkronespurv har kommet bort fra flokken sin og havnet på Ona i Møre og Romsdal. Nå hygger den seg med solsikkefrø og havregryn og vurderer å gjøre nordmann av seg permanent. Fugletittere fra hele landet er samlet for å se på sensasjonen. Foto: Eirik Grønningsæter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Fredag ble en hvitkronespurv for første gang observert i Skandinavia.

- Dette er en megabombe. Vi har bare seks observasjoner av denne fuglen i Europa, forteller fugleentusiast og naturfotograf Eirik Grønningsæter til Dagbladet.

Han tilbringer søndagen sammen med rundt 20 andre fugletittere fra hele landet. Folk har kastet seg i bilene og kjørt mot Ona i Møre og Romsdal da ryktene om hvitkronespurven begynte å gå fredag.

Kompassfeil
Spurven kommer opprinnelig fra Amerika, og akkurat denne karen skal egentlig overvintre i sørlige deler av USA. Det er trolig flere årsaker til at den har havnet i Norge.

- Jeg vil tro det er en kombinasjon av kompassfeil og lavtrykk, sier Grønningsæter.

Det er et ungt eksemplar av arten som har kommet. Fuglen ble født i vår, og det kan også være med å forklare den dårlige navigeringen.

- Men for oss som ikke er så gode på fugler minner denne veldig om en vanlig spurv?

- Nei, den ligner egentlig ganske lite. Dette er en amerikansk spurv, og den er derfor ikke i slekt med de norske spurvene. Den er lett gjenkjennelig på grunn av stripene på hodet, sier Grønningsæter.

LIGNER, MEN IKKE I SLEKT: Den vanlige gråspurven som vi er vant til, her i kvinnelig utgave. Foto: UF/IFAS
LIGNER, MEN IKKE I SLEKT: Den vanlige gråspurven som vi er vant til, her i kvinnelig utgave. Foto: UF/IFAS Vis mer

- Typisk amerikaner
Foreløpig er stripene nøttebrune, men når spurven blir voksen, utvikler de seg til å bli hvite. Dermed kan den unge hvitkronespurven snart bære sitt navn med ære.

De mange fugletitterne har måttet smøre seg med tålmodighet for å få et glimt av den sjeldne gjesten. Så langt har hvitkronespurven stort sett holdt seg inne i en nypebusk.

- Men den kommer ut av og til og spiser havregryn og solsikkefrø. Da jager den gjerne bort de andre gråspurvene og grønnfinkene som er her, så den er en typisk amerikaner: litt brautende og med spisse albuer, sier Grønningsæter, og legger til:

- Det er en liten pøbelspurv.

Utover dagen er flere fugletittere ventet til Ona for å titte på pøbelspurven fra Amerika.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!