ADVARER: To politibetjenter fra New Jersey i USA kom til å puste inn støv fra et fentanil-beslag. Et stoff som ligner på karfentanil, er svakere, men fremdeles regnes som 40-50 ganger sterke enn heroin. Opplevelsen beskrives som om kroppen bare slo... Vis mer

Ekstremt dødelig «elefantdop» trolig funnet i Norge:

Amerikansk politisjef om dopet 15-åringen skal ha dødd av: - Det er sykt farlig

Politiet tror ikke det ekstremt giftige stoffet har nådd gatene i Oslo. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag opplyste Oslo-politiet i en pressemelding at de etterforsker en sak hvor en 15 år gammel gutt ble funnet død på gutterommet 8. mars i år. Dødsårsaken antas å skyldes forgiftning ved inntak av karfentanil.

I september i fjor gikk USAs Drug Enforcement Adninistration (DEA) ut med en advarsel til alle operative politimyndigheter om være ekstremt forsiktig i all omgang med de syntetiske opiatene fentanil og det mye sterkere karfentanil.

«SYKT FARLIG»: Chuck Rosenberg, administrerende direktør i DEA, advarer mot det «sykt farlige» stoffet Karfentanil, som han sier dukker opp i stadig flere sammenghenger. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
«SYKT FARLIG»: Chuck Rosenberg, administrerende direktør i DEA, advarer mot det «sykt farlige» stoffet Karfentanil, som han sier dukker opp i stadig flere sammenghenger. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP/NTB Scanpix Vis mer

- Karfentanil dukker opp i flere og flere sammenhenger. Det er sykt farlig. Uforsiktig omgang med stoffet er dødelig, sier administrerende direktør i DEA, Chuck Rosenberg, i advarselen.

Advarselen kom én måned etter at minst 96 heroinbrukere tok overdose i løpet av en enkelt uke - i en enkelt kommune i Ohio. Myndighetene tror dødsfallene var et resultat av at langere hadde blandet inn karfentanil i heroin, ifølge magasinet Rolling Stone.

Stoffet er ekstremt potent, og selv ett enkelt korn av pulver er nok til å gi dødelig forgiftning. Ett gram karfentanilpulver tilsvarer 50 000 dødelige doser, opplyser Oslo Universitetssykehus i en pressemelding. Samtidig er det relativt lett å få tak i stoffet fra utlandet, dersom man går inn for det.

Tok forholdsregler

Politiet tror at den 15 år gamle Oslo-gutten har fått tak i karfentanil ved bestilling på det mørke nettet.

Selges på nettet: Til tross for de potensielt dødelige effektene av stoffet er Karfentanil relativt lett tilgjengelig. Denne skjermdumpen fra november i fjor er fra et nettsted der man enkelt kan kjøpe det kraftige stoffet. Foto: AP
Selges på nettet: Til tross for de potensielt dødelige effektene av stoffet er Karfentanil relativt lett tilgjengelig. Denne skjermdumpen fra november i fjor er fra et nettsted der man enkelt kan kjøpe det kraftige stoffet. Foto: AP Vis mer

- Vi vet ikke om han har inntatt det med rusformål, men han må ha visst hvor farlig det var, ettersom han hadde hansker på seg da han ble funnet død, sier leder av voldsavsnittet i Oslo, Stein Olav Bredli, til Dagbladet.

15-åringen hadde tidligere vært i politiets søkelys etter å ha forsøkt å bestille narkotiske stoffer på nettet. Bredli sier at de foreløpig ikke har fått tilgang til 15-åringens PC.

- Etter en dialog med Kripos fikk vi vite om hvor farlig stoffet er, og da tok vi noen forholdsregler angående beslag av datautstyr og telefon, med tanke på egen sikkerhet. Det skal veldig små mengder til før stoffet er veldig farlig, sier Bredli.

Stoffet kommer i både pille-, spray- og pulverform. I pulverform ligner det kokain og heroin. Ifølge DEA blir stoffet ulovlig produsert i Mexico og Kina

Karfentanil tilhører gruppen fentanyler, men er ca 100 ganger sterkere enn fentanil, og anslås å være 10 000 ganger sterkere enn morfin.

- Trodde jeg skulle dø

I en video som fulgte med den nasjonale advarselen i USA, forteller to etterforskere fra New Jersey om et beslag av den svakere utgaven, det syntetiske opiatet fentanil.

- Av gammel vane lukket jeg posen med narkotikaen og tvang luften ut av den for å forsegle den skikkelig. Når jeg gjorde det blåste noe av stoffet opp og ut i lufta og vi endte opp med å puste det inn, sier den ene av de to politibetjentene.

- Det føltes som om kroppen min slo seg av. Jeg trodde jeg skulle dø, sier den andre av politifolka på videoen.

- Jeg fikk ikke puste, jeg ble svimmel. Det var var bare litt av stoffet som unnslapp posen og det er nesten det skumleste av alt. Det gikk så fort at vi ikke hadde tid til å tenke, sier den første politibetjenten i videoen.

Norsk politi er ikke kjent med at stoffet karfentanil er påvist i Norge tidligere, og har ikke grunnlag for å si at stoffet er i omløp i markedet. I USA har DEA bedt operative politimyndigheter om å ikke sjekke beslag som minner om Karfentanil i bil eller på gata, men å transportere det direkte til et laboratorium der stoffet sikkert kan håndteres.

Oslo Universitetssykehus uttaler i en pressemelding i forbindelse med saken at brukere ofte ikke vet at de får i seg stoffet, fordi det typisk er blandet med andre stoffer som eksempelvis heroin.

DEA ber I Milwaukee County i USA ble 299 personert registrert døde som følge av narkotikaoverdose i 2016. 80 av personene døde av fentanyl, et tall som da doblet seg siden året før.

- Vil ha det for seg selv

Blant de narkomane som kjøper dopet sitt i Brugata i Oslo, er det flere som har hørt om stoffet, men de Dagbladet er i kontakt med advarer på det sterkeste mot å bruke det ekstremt potente stoffet.

Kjenner til stoffet: Narkomane i Oslo sentrum har hørt om stoffet Karfentanyl, men ingen kjenner til at det omsettes i Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
Kjenner til stoffet: Narkomane i Oslo sentrum har hørt om stoffet Karfentanyl, men ingen kjenner til at det omsettes i Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Det er ingen som selger karfentanyl på gata i Oslo, men jeg har hørt at det er mye av det Estland, sier en kvinne i 30-åra til Dagbladet.

En kilde i politiet som jobber Oslos gater, bekrefter de narkomanes oppfattelse om at stoffet ennå ikke har nådd hovedstaden.

- Jeg har hørt at noen selger fentanil som de har fått på resept, men de fleste vil ha det for seg selv, sier en mann som venter på å kjøpe illegale piller.

Artikkelen er redigert etter at en leser gjorde Dagbladet oppmerksomme på en nyansefeil i beskrivelsen av fentanil og karfentanil. Feilen er nå rettet opp.