Amerikansk press mot svenske selskaper i Iran

USA la press på to svenske selskaper for å få dem til å trekke seg ut av Iran, hvor de bidro i landets atomprogram, viser amerikanske diplomatrapporter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to svenske selskapene Colenco og Mahaco ble beskyldt av USA for å bryte FNs sanksjoner mot Iran, skriver Svenska Dagbladet, som har fått tilgang til de amerikanske telegrammene gjennom WikiLeaks.

I dokumentene kommer det fram at USA var svært misfornøyd med at Sverige ikke reagerte sterkere mot selskapene. Svenskene var passive og handlet langsomt med stadige henvisninger til enten EU-lover eller svensk lov, heter det i et telegram fra 2009.

Colenco er eid av svenske ÅF og har hovedkontor i Sveits, mens Mahaco holder til i Sverige og i Spania. I dag har de to selskapene begge avsluttet samarbeidet med Iran.

Colenco brøt samarbeidet da den sveitsiske regjeringen endret sin holdning i saken, sier ÅFs informasjonssjef Viktor Svensson til Svenska Dagbladet. Bruddet skal ha kostet ÅF 100-200 millioner svenske kroner.

Ifølge Aftenposten, som også har fått tilgang til dokumentene, bidro Colenco i byggingen av en atomreaktor i Darkhovin i Iran.

NTB