Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amerikansk professor: - Trump sier idiotiske ting. Men han er ingen idiot

- Han er briljant.

STORFAVORITT: Donald Trump. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STORFAVORITT: Donald Trump. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HOUSTON/FORT WORTH, Texas (Dagbladet): - Han forteller det som det er. Alt han sier treffer mål. Han forteller sannheten, sier Sharron Stockwell, på vei ut fra et valgmøte med Donald Trump i Fort Worth utenfor Dallas i Texas.

Bare minutter tidligere har Trump fornærmet rivalen Marco Rubio på det groveste og gjentatt at han skal bygge en mur mot Mexico. Det var Trumps siste valgmøte i Texas.

Texas er en av de elleve supertirsdag-delstatene, og den eneste hvor Trump ikke leder på meningsmålingene. Det gjør Texas-senator Ted Cruz. Men Trump har mulighet til å vinne også her, og ligger an til å vinne nominasjonen tidligere enn de fleste hadde trodd.

Rundt klokka ett i natt kommer resultatene til å begynne å tikke inn fra alle de elleve delstatene der det er nominasjonsvalg for Det republikanske partiet. Til sammen 595 delegater står på spill, og dersom Trump vinner stort i dag, kan han være et stort steg nærmere nominasjonen.

Dagbladet følger supertirsdag gjennom kvelden og natta. Følg med!

Tror han på det selv Med støtten fra New Jersey-guvernør og Alabama-senator Jeff Sessions har Trump plutselig også fått med seg noen politiske tungvektere på laget.

MØTTE TRUMP: Karen Turman og barnebarnet Jaggar Smith. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MØTTE TRUMP: Karen Turman og barnebarnet Jaggar Smith. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Republikanerne kan få en presidentkandidat som vil nekte muslimer adgang til riket og som håner rivalens svetting. Aldri har en presidentkandidat kommet med så mange kontroversielle utspill, og samtidig sikret seg en så sterk posisjon. Men tror mannen som tidligere har donert store pengesummer til liberale demokrater selv på alt han sier?

- Hvis han skulle bli president, tror jeg han vil oppføre seg annerledes enn han gjør nå. Han spiller en rolle, for å sikre seg størst mulig oppslutning. Og han spiller den bra. Han sier idiotiske ting, men han er ingen idiot. Det er i hvert fall min teori, sier Temple Northup, direktør ved Valenti School of Communication ved Universitetet i Houston, og ekspert på politisk retorikk. 

- Men det er vanskelig å vite helt hva han egentlig mener og hva han sier for å få oppslutning, sier Northup til Dagbladet.

- Underholder folk Mens en kandidat som Ted Cruz reiser på kryss og tvers av de ulike delstatene og taler på små og store møter, holder Trump færre, men større valgmøter. Det er langt flere TV-kameraer og pressefolk der enn hos de andre kandiatene. Trump satser alt på å overskygge konkurrentene i mediabildet.

- Han skjønner hvordan han skal underholde folk. Han er en mester i å bruke media, slik at alt handler om ham. Vi har hatt kandidater som har sagt og mente verre ting enn ham tidligere. Men de hadde ikke Twitter-konto, og dominerte ikke media som Trump klarer. Nå er det umulig å slippe unna ham, sier Northup.

- Han er briljant til å vite hva han skal si, og når han skal si det, for å nå akkurat de velgerne han er ute etter. Han når ut til alle de som er lei av det etablerte systemet, og som er sinte over utviklingen.

- Unødvendig Flertallet av Trump-velgerne Dagbladet har møtt i Texas virker ikke å bry seg stort om hvorvidt Trump mener det han sier. Noen er litt bekymret for om han faktisk vil forsvare konservative verdier. Så godt som alle liker at han virker å ville styre med hard hånd. Men noen få mener han godt kan oppføre seg litt bedre.

- Jeg er usikker på om jeg skal stemme på ham. Jeg er enig i mye av det han sier, men jeg synes ikke han bør oppføre seg slik som han gjør mot Rubio nå. Det er unødvendig, sier Karen Turman til Dagbladet.

Hun var i salen i Fort Worth da Trump kastet vann rundt seg for å illustrere hvor mye Marco Rubio svetter. Turmans barnebarn Jaggar Smith har en klarere oppfatning.

- Jeg likte det han sa, sier han.

I går fikk Trump kritikk for å tilsynelatende ikke ville ta avstand til tidligere Ku Klux Klan-leder David Duke. I dag sier han at svarte slik han gjorde fordi han ikke hørte spørsmålet han ble stilt ordentlig på grunn av en dårlig øreplugg. 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram