Amerikansk protest mot nordkoreansk atomprøvesprengning: Fløy to supersoniske bombefly over Sør-Korea

FLØY OVER SØR-KOREA: Her et amerikansk supersonisk bombefly av typen B-1 over Isa Air Base i Pyeongtaek i Sør-Korea natt til tirsdag norsk tid. Foto: REUTERS / Kim Hong-Ji     / NTB scanpix
FLØY OVER SØR-KOREA: Her et amerikansk supersonisk bombefly av typen B-1 over Isa Air Base i Pyeongtaek i Sør-Korea natt til tirsdag norsk tid. Foto: REUTERS / Kim Hong-Ji / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Natt til fredag forrige uke utførte Nord-Korea sin femte atomprøvesprengning.

De ble møtt av fordømmelse fra nært sagt alle hold, og nå har også USA agert.

Bombefly

Ifølge nyhetsbyrået AP sendte USA tirsdag to supersoniske bombefly, som kan lastes med atomvåpen, over Sør-Korea, for å vise Nord-Korea at de mener alvor.

Bombeflyene ble eskortert av amerikanske og sørkoreanske jetfly og ble sett av en AP-fotograf da de fløy over Osan Air Base, som ligger 120 km fra grensa til Nord-Korea.

Bombeflyene dro sannsynligvis tilbake til basen i Guam uten å ha kontakt med landjorda i Sør-Korea.

Slike overflyvninger er vanlige når fiendskapet er høyere enn normalt mellom nord og sør.

«USA og Sør-Korea tar hver dag grep for å styrke vår allianse og svare på Nord-Koreas vedvarende aggressive oppførsel», heter det i en uttalelse fra general Vincent Brooks, sjef for U.S. Forces Korea.

Sør-Korea har ikke atomvåpen og må stole på USAs atomparaply.

Beviser USAs fiendtlighet

Nord-Korea på sin side bruker USAs tilstedeværelse og overflyvninger i sør som bevis for amerikanernes fiendtlighet, som de hevder er grunnen til at de trenger et atomvåpenprogram.

Nord-Korea bekreftet selv forrige fredags prøvesprengning.

Da sa de også at de har kommet så langt i sitt atomvåpenprogram at de har klart å utvikle et atomstridshode som er lite nok til at de kan plassere det på en ballistisk rakett. I så fall vil de være i stand til å produsere en atomrakett.

- Bomben er nå standarisert slik at den kan monteres på en ballistisk rakett. Det betyr at Nord-Korea nå kan produsere så mange atomraketter vi vil, i en rekke forskjellige størrelser, sa en nyhetsoppleser i den statlige tv-kanalen KCTV.

Kan nå Japan

Parallelt med at landet har utviklet et atomprogram har de utviklet og testet raketter som er store nok til å bære atomvåpen og frakte dem så langt som til Japan. De har også utviklet og testet ballistiske raketter som skytes opp fra ubåter.

Påstanden om at de nå er klare til å lage en atomrakett er nettop det mange har fryktet når Nord-Korea har jobbet fram sitt atomprogram samtidig som de har utviklet raketter. De to programmene er nå i følge Nord-Korea klare til å forenes i en ballistisk atomrakett.

Nord-Korea sier at testen viser at de nå er klare til å slå hard tilbake om de skulle bli provosert av fiender, inkludert USA.

Saken oppdateres

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer