Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amerikansk psykologprofessor: - Breivik er ond

Anders Behring Breivik bør dømmes til livsvarig fengsel og ikke opphold på en medisinsk institusjon, sier en av verdens mest kjente psykologer, amerikaneren Philip Zimbardo (79).

- GJØRMETE FOTSPOR: Psykologen Philip Zimbardo er ikke i tvil om at Anders Behring Breivik er ond - og bør straffes deretter. Han har fulgt i Adolf Hitlers «gjørmete fotspor», ifølge professoren, som mener Breivik må kjennes tilregnelig. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
- GJØRMETE FOTSPOR: Psykologen Philip Zimbardo er ikke i tvil om at Anders Behring Breivik er ond - og bør straffes deretter. Han har fulgt i Adolf Hitlers «gjørmete fotspor», ifølge professoren, som mener Breivik må kjennes tilregnelig. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):- Breivik bør dømmes til livsvarig fengsel og ikke opphold på en medisinsk institusjon, sier professor i psykologi ved Stanford-universitetet i USA, Philip Zimbardo (79).

Zimbardo er en av verdens fremste eksperter på ondskap. Zimbardo ble verdenskjent da han gjennomførte det såkalte Stanfordeksperimentet i 1971 der lot han en gruppe studenter opptre som fanger og fangevoktere. Allerede etter seks dager var sadismen så utbredt blant fangevokterne at de måtte avbryte eksperimentet.

Seinere har det kommet både en tysk (2001) og en amerikansk film (2010) basert på forsøket.

Etter skandalen i Abu Graib-fengslet i 2004 ble Zimbardo hentet inn som ekspertvitne for å se hva som gjorde at amerikanske soldater kunne gjøre bestialske ting mot fangene de skulle vokte og beskytte.

DREPT USKYLDIGE BARN: - Breivik har drept mange uskyldige ofre i en kaldblodig, planlagt massakre, sier Philip Zimbardo, som mener det ikke er noe tvil om at Breivik gjorde bruk av sine rasjonelle, analytiske evner i planleggingen av angrepet «på barna av dem han så på som sine politiske og religiøse fiender på grunn av deres «mykhet» i å fremme integrering og islamisering i Norge». Dette bildet er tatt av politiet rett etter at Breivik ble pågrepet. Foto: POLITIET
DREPT USKYLDIGE BARN: - Breivik har drept mange uskyldige ofre i en kaldblodig, planlagt massakre, sier Philip Zimbardo, som mener det ikke er noe tvil om at Breivik gjorde bruk av sine rasjonelle, analytiske evner i planleggingen av angrepet «på barna av dem han så på som sine politiske og religiøse fiender på grunn av deres «mykhet» i å fremme integrering og islamisering i Norge». Dette bildet er tatt av politiet rett etter at Breivik ble pågrepet. Foto: POLITIET Vis mer

I etterkant av rettssakene ga han ut boka «The Lucifer Effect: Understanding How Good People Turn Evil» i 2007.

- Breivik er ond I et intervju med Øystein Helmikstøl i det kommende nummeret av Tidsskrift for for Norsk Psykologforening (TNP) forteller Zimbardo at han følger Breivik-rettssaken tett.

Dagbladet har fått eksklusiv tilgang til den upubliserte delen av intervjuet, og har også fått tilgang til Zimbardos notater til TNP hvor han drøfter Breiviks ondskap.

Zimbardo definerer ondskap slik: Å handle bevisst mot andre mennesker og dyr på måter som plager dem personlig, skader dem fysisk eller tar livet av dem, og som når den utøves på nasjonalt nivå, er forbrytelser mot menneskeheten.

Ondskap er enhver menneskelig handling som krenker andres verdighet og velvære. Ondskap er å vite bedre, men å handle verre.

BØR DØMMES: - Anders Behring Breivik bør dømmes til livsvarig fengsel og ikke opphold på en medisinsk institusjon, sier professor i psykologi ved Stanford-universitetet i USA, Philip Zimbardo (79). Foto: SCANPIX/AP/PAUL SAKUMA
BØR DØMMES: - Anders Behring Breivik bør dømmes til livsvarig fengsel og ikke opphold på en medisinsk institusjon, sier professor i psykologi ved Stanford-universitetet i USA, Philip Zimbardo (79). Foto: SCANPIX/AP/PAUL SAKUMA Vis mer

Zimbardo er ikke i tvil om at Anders Behring Breivik er ond — og bør straffes deretter. Han har fulgt i Adolf Hitlers «gjørmete fotspor», ifølge professoren, som mener Breivik må kjennes tilregnelig.

Avledningsmanøver - Breivik har drept mange uskyldige ofre i en kaldblodig, planlagt massakre, sier Zimbardo, som mener det ikke er noe tvil om at Breivik gjorde bruk av sine rasjonelle, analytiske evner i planleggingen av angrepet «på barna av dem han så på som sine politiske og religiøse fiender på grunn av deres "mykhet" i å fremme integrering og islamisering i Norge».

Den amerikanske professoren mener Breivik brukte bomba i Oslo som «avledningsmanøver».

- Ved å først å gjennomføre en avledningsmanøver med en bombeeksplosjon inne i byen som krevde en politiaksjon på åstedet, kunne han komme seg ut på øya, vel vitende at han hadde rimelig tid til å skyte ofrene sine før politiet var på plass for å stoppe eller pågripe ham, sier Zimbardo.

Undrende forsvarer - Som Breiviks forsvarer ønsker jeg også å poengtere at jeg stiller meg undrende til fagmedisinere som diagnostiserer så kategorisk uten å ha møtt den de diagnostiserer. Jeg spør meg både om det er godt faglig håndverk og deres skjønn ved å uttale seg slik, sier Breiviks forsvarer Vibeke Hein Bæra til Dagbladet.

Bæra vil ikke kommentere Zimbardos påstand om at «Breivik er ond».

FJERNDIAGNOSE: - Som Breiviks forsvarer ønsker jeg også å poengtere at jeg stiller meg undrende til fagmedisinere som diagnostiserer så kategorisk uten å ha møtt den de diagnostiserer. Jeg spør meg både om det er godt faglig håndverk og deres skjønn ved å uttale seg slik, sier Breiviks forsvarer Vibeke Hein Bæra til Dagbladet. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET
FJERNDIAGNOSE: - Som Breiviks forsvarer ønsker jeg også å poengtere at jeg stiller meg undrende til fagmedisinere som diagnostiserer så kategorisk uten å ha møtt den de diagnostiserer. Jeg spør meg både om det er godt faglig håndverk og deres skjønn ved å uttale seg slik, sier Breiviks forsvarer Vibeke Hein Bæra til Dagbladet. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET Vis mer

- Som forsvarere for Breivik har vi ingen kommentarer til Zimbardos uttalelser utover at han nå vurderes av fire psykiatere under rettssaken i tillegg til de sakkyndige rapportene som er utferdiget. I tillegg til dette vil vi som hans forsvarere føre flere eksperter på psykiatri og psykologi i retten. Flere av disse har er kjent med Breivik under hans fengselsopphold, sier Bæra.

Sinnssyk og ond? - Kan en sinnssyk person bli ond? Breivik er en politisk idealist som har begått en uhyrlighet som er kvalifisert til å kalles ond, i den betydningen jeg har brukt termen; han blir en ond person ved at han har begått denne onde handlingen, sier Zimbardo.

Zimbardo var selv i Oslo kort tid etter 22. juli og han var glad for å se hvor rasjonelt og åpent myndighetene og folk reagerte.

- Jeg var glad for å se hvordan mange mennesker reagerte med et ønske om å forstå, finne ro, og søke sammen i medfølelse, sier Zimbardo, som mener USAs president under terroristangrepene 11. september 2011 brukte angrepet til å få «amerikanerne til å føle seg sårbare for tilfeldig angrep fra utlendinger - som bare kunne forhindres ved å erklære krig mot terror og en virkelig krig mot den oppdiktede fienden Saddam Hussein og hans Irak».

- Irak føler fremdeles det negative nedfallet fra dette politiske bedraget der deres valgte ledere brukte en tragedie til å fremme sine politiske hensikter, sier Zimbardo.

Advarer mot dataspill Zimbardo er også opptatt av at Breivik brukte spillet «Call of Duty» til å trene på å bli bedre til å drepe. I sin nye bok, «The Demise of Guys», advarer professoren mot for aktive bruk av dataspill.

- Ikke på grunn av volden i dataspillene, men på grunn av den sosiale isoleringen det skaper, sier professoren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling