Amerikansk psykologprofessor: - Breivik er ond

Anders Behring Breivik bør dømmes til livsvarig fengsel og ikke opphold på en medisinsk institusjon, sier en av verdens mest kjente psykologer, amerikaneren Philip Zimbardo (79).

<strong>- GJØRMETE FOTSPOR:</strong> Psykologen Philip Zimbardo er ikke i tvil om at Anders Behring Breivik er ond - og bør straffes deretter. Han har fulgt i Adolf Hitlers «gjørmete fotspor», ifølge professoren, som mener Breivik må kjennes tilregnelig. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
- GJØRMETE FOTSPOR: Psykologen Philip Zimbardo er ikke i tvil om at Anders Behring Breivik er ond - og bør straffes deretter. Han har fulgt i Adolf Hitlers «gjørmete fotspor», ifølge professoren, som mener Breivik må kjennes tilregnelig. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):- Breivik bør dømmes til livsvarig fengsel og ikke opphold på en medisinsk institusjon, sier professor i psykologi ved Stanford-universitetet i USA, Philip Zimbardo (79).

Zimbardo er en av verdens fremste eksperter på ondskap. Zimbardo ble verdenskjent da han gjennomførte det såkalte Stanfordeksperimentet i 1971 der lot han en gruppe studenter opptre som fanger og fangevoktere. Allerede etter seks dager var sadismen så utbredt blant fangevokterne at de måtte avbryte eksperimentet.

Seinere har det kommet både en tysk (2001) og en amerikansk film (2010) basert på forsøket.

Etter skandalen i Abu Graib-fengslet i 2004 ble Zimbardo hentet inn som ekspertvitne for å se hva som gjorde at amerikanske soldater kunne gjøre bestialske ting mot fangene de skulle vokte og beskytte.

<strong>DREPT USKYLDIGE BARN:</strong> - Breivik har drept mange uskyldige ofre i en kaldblodig, planlagt massakre, sier Philip Zimbardo, som mener det ikke er noe tvil om at Breivik gjorde bruk av sine rasjonelle, analytiske evner i planleggingen av angrepet «på barna av dem han så på som sine politiske og religiøse fiender på grunn av deres «mykhet» i å fremme integrering og islamisering i Norge». Dette bildet er tatt av politiet rett etter at Breivik ble pågrepet. Foto: POLITIET
DREPT USKYLDIGE BARN: - Breivik har drept mange uskyldige ofre i en kaldblodig, planlagt massakre, sier Philip Zimbardo, som mener det ikke er noe tvil om at Breivik gjorde bruk av sine rasjonelle, analytiske evner i planleggingen av angrepet «på barna av dem han så på som sine politiske og religiøse fiender på grunn av deres «mykhet» i å fremme integrering og islamisering i Norge». Dette bildet er tatt av politiet rett etter at Breivik ble pågrepet. Foto: POLITIET Vis mer

I etterkant av rettssakene ga han ut boka «The Lucifer Effect: Understanding How Good People Turn Evil» i 2007.

- Breivik er ond I et intervju med Øystein Helmikstøl i det kommende nummeret av Tidsskrift for for Norsk Psykologforening (TNP) forteller Zimbardo at han følger Breivik-rettssaken tett.

Dagbladet har fått eksklusiv tilgang til den upubliserte delen av intervjuet, og har også fått tilgang til Zimbardos notater til TNP hvor han drøfter Breiviks ondskap.

Zimbardo definerer ondskap slik: Å handle bevisst mot andre mennesker og dyr på måter som plager dem personlig, skader dem fysisk eller tar livet av dem, og som når den utøves på nasjonalt nivå, er forbrytelser mot menneskeheten.

Ondskap er enhver menneskelig handling som krenker andres verdighet og velvære. Ondskap er å vite bedre, men å handle verre.

<strong>BØR DØMMES:</strong> - Anders Behring Breivik bør dømmes til livsvarig fengsel og ikke opphold på en medisinsk institusjon, sier professor i psykologi ved Stanford-universitetet i USA, Philip Zimbardo (79). Foto: SCANPIX/AP/PAUL SAKUMA
BØR DØMMES: - Anders Behring Breivik bør dømmes til livsvarig fengsel og ikke opphold på en medisinsk institusjon, sier professor i psykologi ved Stanford-universitetet i USA, Philip Zimbardo (79). Foto: SCANPIX/AP/PAUL SAKUMA Vis mer

Zimbardo er ikke i tvil om at Anders Behring Breivik er ond — og bør straffes deretter. Han har fulgt i Adolf Hitlers «gjørmete fotspor», ifølge professoren, som mener Breivik må kjennes tilregnelig.

Avledningsmanøver - Breivik har drept mange uskyldige ofre i en kaldblodig, planlagt massakre, sier Zimbardo, som mener det ikke er noe tvil om at Breivik gjorde bruk av sine rasjonelle, analytiske evner i planleggingen av angrepet «på barna av dem han så på som sine politiske og religiøse fiender på grunn av deres "mykhet" i å fremme integrering og islamisering i Norge».

Den amerikanske professoren mener Breivik brukte bomba i Oslo som «avledningsmanøver».

- Ved å først å gjennomføre en avledningsmanøver med en bombeeksplosjon inne i byen som krevde en politiaksjon på åstedet, kunne han komme seg ut på øya, vel vitende at han hadde rimelig tid til å skyte ofrene sine før politiet var på plass for å stoppe eller pågripe ham, sier Zimbardo.

Undrende forsvarer - Som Breiviks forsvarer ønsker jeg også å poengtere at jeg stiller meg undrende til fagmedisinere som diagnostiserer så kategorisk uten å ha møtt den de diagnostiserer. Jeg spør meg både om det er godt faglig håndverk og deres skjønn ved å uttale seg slik, sier Breiviks forsvarer Vibeke Hein Bæra til Dagbladet.

Bæra vil ikke kommentere Zimbardos påstand om at «Breivik er ond».

<strong>FJERNDIAGNOSE:</strong> - Som Breiviks forsvarer ønsker jeg også å poengtere at jeg stiller meg undrende til fagmedisinere som diagnostiserer så kategorisk uten å ha møtt den de diagnostiserer. Jeg spør meg både om det er godt faglig håndverk og deres skjønn ved å uttale seg slik, sier Breiviks forsvarer Vibeke Hein Bæra til Dagbladet. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET
FJERNDIAGNOSE: - Som Breiviks forsvarer ønsker jeg også å poengtere at jeg stiller meg undrende til fagmedisinere som diagnostiserer så kategorisk uten å ha møtt den de diagnostiserer. Jeg spør meg både om det er godt faglig håndverk og deres skjønn ved å uttale seg slik, sier Breiviks forsvarer Vibeke Hein Bæra til Dagbladet. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET Vis mer

- Som forsvarere for Breivik har vi ingen kommentarer til Zimbardos uttalelser utover at han nå vurderes av fire psykiatere under rettssaken i tillegg til de sakkyndige rapportene som er utferdiget. I tillegg til dette vil vi som hans forsvarere føre flere eksperter på psykiatri og psykologi i retten. Flere av disse har er kjent med Breivik under hans fengselsopphold, sier Bæra.

Sinnssyk og ond? - Kan en sinnssyk person bli ond? Breivik er en politisk idealist som har begått en uhyrlighet som er kvalifisert til å kalles ond, i den betydningen jeg har brukt termen; han blir en ond person ved at han har begått denne onde handlingen, sier Zimbardo.

Zimbardo var selv i Oslo kort tid etter 22. juli og han var glad for å se hvor rasjonelt og åpent myndighetene og folk reagerte.

- Jeg var glad for å se hvordan mange mennesker reagerte med et ønske om å forstå, finne ro, og søke sammen i medfølelse, sier Zimbardo, som mener USAs president under terroristangrepene 11. september 2011 brukte angrepet til å få «amerikanerne til å føle seg sårbare for tilfeldig angrep fra utlendinger - som bare kunne forhindres ved å erklære krig mot terror og en virkelig krig mot den oppdiktede fienden Saddam Hussein og hans Irak».

- Irak føler fremdeles det negative nedfallet fra dette politiske bedraget der deres valgte ledere brukte en tragedie til å fremme sine politiske hensikter, sier Zimbardo.

Advarer mot dataspill Zimbardo er også opptatt av at Breivik brukte spillet «Call of Duty» til å trene på å bli bedre til å drepe. I sin nye bok, «The Demise of Guys», advarer professoren mot for aktive bruk av dataspill.

- Rystet og skremt

- Zimbardo og Standfordeksperimentet var veldig omtalt på grunnfagspensum og som ferske psykologistudenter var vi nok både rystet og skremt. Nå blir jeg heller skremt av Zimbardos uttalelser om at Behring Breivik er «ond». Hvem er ond? Jeg er mer tilhenger av å kalle en handling og ikke en person for ond, sier rettspsykolog Pål Grøndahl til Dagbladet.

- Jeg misliker at internasjonale «kapasiteter» går inn og mener så sterke ting om norsk straffelov og utilregnelighetsregler. Det har de vanligvis fint lite greie på, sier Grøndahl, som viser til at Zimbardo ble presset av sin daværende kjæreste til å stoppe Standfordeksperimentet fordi hun - og ikke han - så at eksperimentet hadde ødeleggende psykologiske konsekvenser for dem som deltok.

- Men var Zimbardo ond? Neppe. Men hans handling rammes jo av hans egen definisjon på ondskap: Å handle bevisst mot andre mennesker og dyr på måter som plager dem personlig. Flere av deltakerne i eksperimentet hans ble emosjonelt traumatisert etterpå. Behring Breiviks handlinger er utvilsomt onde. Men om retten finner at han etter norske regler er utilregnelig så er det et signal om at han er syk og skal behandles deretter. Vi får heller diskutere om norske utilregnelighetsregler holder mål når rettssaken er over og vi har roet oss, sier Grøndahl, som også viser til at Zimbardo aldri publiserte noen artikkel til et internasjonalt tidsskrift om sitt eksperiment, «antakelig fordi det ville blitt avvist av etiske årsaker», mener Grøndahl.


- Ikke på grunn av volden i dataspillene, men på grunn av den sosiale isoleringen det skaper, sier professoren.

- Noe vi ikke forstår

Teologiprofessor Jan-Olav Henriksen mener det gir mening å snakke om Anders Behring Breivik som ond. I et intervju i det kommende nummeret av Tidsskrift for for Norsk Psykologforening spør Øistein Helmikstøl om «psykologer mangler en forståelse for ondskap?»

- Jeg har i alle fall til gode å høre dem snakke om Behring Breiviks handlinger med et moralsk språk. Ingen psykologer har felt en moralsk dom over ham. Hadde de gjort det, hadde de samtidig ansvarliggjort ham, og med det anerkjent Behring Breivik som menneske. Men da hadde samtidig ondskapen rykket oss alle nærmere, svarer Henriksen. Den første læreboka Henriksen leste om religionsfilosofi sa om ondskap at et trekk ved den er at den er uforståelig.

- Jeg mener vi også må forstå ondskap som noe vi ikke forstår og dermed fullt ut kan sikre oss mot, kontrollere eller forhindre, sier Henriksen. Vi vil aldri bli godt nok forberedt på hvor fæl ondskap kan være. Også i filmer og i tabloidisert versjon er den for snill, mener han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer