Amerikansk psykologprofessor: - Breivik er ond

Anders Behring Breivik bør dømmes til livsvarig fengsel og ikke opphold på en medisinsk institusjon, sier en av verdens mest kjente psykologer, amerikaneren Philip Zimbardo (79).

- GJØRMETE FOTSPOR: Psykologen Philip Zimbardo er ikke i tvil om at Anders Behring Breivik er ond - og bør straffes deretter. Han har fulgt i Adolf Hitlers «gjørmete fotspor», ifølge professoren, som mener Breivik må kjennes tilregnelig. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
- GJØRMETE FOTSPOR: Psykologen Philip Zimbardo er ikke i tvil om at Anders Behring Breivik er ond - og bør straffes deretter. Han har fulgt i Adolf Hitlers «gjørmete fotspor», ifølge professoren, som mener Breivik må kjennes tilregnelig. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):- Breivik bør dømmes til livsvarig fengsel og ikke opphold på en medisinsk institusjon, sier professor i psykologi ved Stanford-universitetet i USA, Philip Zimbardo (79).

Zimbardo er en av verdens fremste eksperter på ondskap. Zimbardo ble verdenskjent da han gjennomførte det såkalte Stanfordeksperimentet i 1971 der lot han en gruppe studenter opptre som fanger og fangevoktere. Allerede etter seks dager var sadismen så utbredt blant fangevokterne at de måtte avbryte eksperimentet.

Seinere har det kommet både en tysk (2001) og en amerikansk film (2010) basert på forsøket.

Etter skandalen i Abu Graib-fengslet i 2004 ble Zimbardo hentet inn som ekspertvitne for å se hva som gjorde at amerikanske soldater kunne gjøre bestialske ting mot fangene de skulle vokte og beskytte.

I etterkant av rettssakene ga han ut boka «The Lucifer Effect: Understanding How Good People Turn Evil» i 2007.

- Breivik er ond I et intervju med Øystein Helmikstøl i det kommende nummeret av Tidsskrift for for Norsk Psykologforening (TNP) forteller Zimbardo at han følger Breivik-rettssaken tett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer