Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amerikansk rapport advarer: IS kan lage falske pass

Frykter at IS-krigere enkelt kan komme inn i USA.

 FRYKTER FALSKE PASS:  Amerikanske myndigheter frykter at IS har fått tak i utstyr som trengs for å produsere pass. Ifølge en etterretningsrapport er det mye mulig at terrororganisasjonen har nettopp det. Nå frykter USA at IS-kriger enkelt klarer å komme seg inn i landet. Her et syrisk pass. Foto: NTB Scanpiz
FRYKTER FALSKE PASS: Amerikanske myndigheter frykter at IS har fått tak i utstyr som trengs for å produsere pass. Ifølge en etterretningsrapport er det mye mulig at terrororganisasjonen har nettopp det. Nå frykter USA at IS-kriger enkelt klarer å komme seg inn i landet. Her et syrisk pass. Foto: NTB Scanpiz Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En ny amerikansk etterretningsrapport advarer amerikanske myndigheter mot IS' siste tilskudd til en etterhvert lang liste med med ulike ting som potensielt kan true USA: utstyr som kan lage pass.

Det melder CNN, som siterer anonyme etterretningskilder med kjennskap til rapporten.

- Har sendt ut varsel Ifølge det amerikanske mediehuset har IS stjålet syriske myndigheters utstyr til å produsere pass. Passene er derfor helt like offisielle pass utstedt fra den syriske staten.

Rapporten slår fast at IS derfor har ikke bare incentiv til å forfalske reisedokumenter, men også en reell mulighet til det. Det har ført til at grensemyndighetene i USA har sendt ut et varsel til amerikanske politimyndigheter.

I varselet slår grensemyndighetene fast at det er mulig at personer tilknyttet til IS har reist til USA ved å bruke falske pass, ifølge CNN.

- Noe vi tar seriøst Det amerikanske utenriksdepartementet ønsker ikke å kommentere den konkrete rapporten CNN har fått tilgang til, men sier følgende om problemstillingen, nemlig at terrorister kan lage troverdige, falske pass:

- Dette er åpenbart noe vi tar seriøst, sier John Kirby, talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet.

I tillegg til trusselen rapporten mener det er at IS har fått tak i pass-utstyr, er amerikanske myndigheter urolig over IS' tilgang til syriske myndighetsbygg.

I disse byggene ligger det nemlig biografisk informasjon og informasjon om syriske borgeres fingeravtrykk. Dette skal ifølge CNN være urovekkende fordi det kan føre til at IS regelrett begår identitetstyveri for å gjøre de falske passene enda mer troverdig.

- Kan ha hatt utstyret i ett år Ifølge ABC News skal IS ha hatt mulighet til å lage falske pass siden i fjor sommer, da de erobret byen Deir ez-Zour.

FBI-sjef James Comey vitnet foran den amerikanske kongressen tidligere i uka, og ga uttrykk for etterforskningsbyråets ektefølte bekymring over at IS kan være i stand til å forfalske reisedokumentasjon.

- Det er urovekkende i hvilken som helst situasjon, sa Comey, ifølge ABC News.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media