Amerikansk rekordvalg - i Norge

Faren er født 17. mai i Norge, men selv er han født 4. juli i USA. Nå benytter Knut D. Flottorp for første gang retten til å stemme ved det amerikanske presidentvalget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og han er ikke alene: Trolig har aldri så mange amerikanske statsborgere i Norge vist en så stor interesse for et presidentvalg som årets duell mellom George W. Bush og John Kerry.

-  Jeg tror minst 3500 vil stemme fra Norge i år. Dette er sju ganger mer enn det var ved forrige presidentvalg, sier Olee J. Olsen Jr., som er leder for Democrats Abroad Norway.

Steile fronter

Også Kenneth C. Burton fra Republicans Abroad Norway har merket den økende interessen for valget.

-  Engasjementet er stort - og det skyldes at frontene står mot hverandre i forhold til Irak-krigen og Bushs lederskap, mener Kenneth C. Burton i Republicans Abroad Norway, som alene har registrert 300 velgere. Demokratene i Norge har på sin side registrert over 1100.

-  Det sto om noen få hundre stemmer i Florida i 2000. Mange amerikanere bosatt i Norge kommer fra de viktige svingstatene, og selvsagt kan stemmer fra Norge få utslag i år, understreker Olee J. Olsen Jr., som er overbevist om at John Kerry får flest stemmer fra amerikanere bosatt i Norge.

www.fvap.gov.

Den amerikanske ambassaden oppfordrer amerikanske statsborgere i Norge til å stemme, men de som ennå ikke har registrert seg må kontakte ambassaden raskt eller registrere seg på web-adressen

Tatt vekk flagget

En av dem som vil stemme på Kerry, er Knut D. Flottorp, som er født i Cambridge i Massachusetts, men som i dag er direktør i Samfo i Oslo. Han bestemte seg etter presidentvalget i 2000 for å bruke sin rett til å stemme i USA, siden han har dobbelt statsborgerskap.

-  Jeg har alltid hatt det amerikanske flagget på bordet under feiringen av bursdagen min, som sammenfaller med USAs nasjonaldag, men de siste åra synes jeg det har blitt vanskeligere og vanskeligere å vise flagget, sier Knut D. Flottorp til Dagbladet.

Han «våknet» etter valget for fire år siden, og det er utviklingen i USA under Bush som fører ham til valgurna.

-  Jeg stemmer som verdensborger. USA er den eneste stormakten i verden, og jeg er bekymret for situasjonen hvis Bush fortsetter, sier Flottorp, som i Norge stemmer konservativt mot sentrum. Han konstaterer at Bush har snudd sympatien landet fikk etter terrorangrepene 11. september 2001.

-  At Bush kjører en valgkamp på at han er en bedre krigspresident enn Kerry, er for meg utrolig. Jeg vil gjøre mitt for at han får avløsning.

FØRSTEGANGSVELGER: - Jeg vil gjøre mitt for at han får avløsning. Jeg er optimistisk, selv om meningsmålingene går i Bushs favør, sier Knut D. Flottorp, som for første gang bruker sin rett til å stemme i det amerikanske presidentvalget.