Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Amerikansk republikaner ble betalt av terrorgruppe

Med penger som skulle gå til nødhjelp, mener FBI.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I 1981 ble Mark Deli Siljander valgt inn i kongressen i USA, som republikansk kandidat fra Michigan. Han ga følgende forklaring til valgseieren, ifølge nyhetsbyrået AP:

- Gud ville ha meg inn.

Han hadde sin sterkeste velgergruppe blant konservative kristne, og i 1983 sa han at han var redd for at «arabiske terrorister» skulle drepe ham fordi han deltok i en projødisk demonstrasjon.

Han satt i kongressen fram til 1987. I 1987 jobbet han også som FN-utsending for Ronald Reagan.

Nå er han tiltalt for å ha arbeidet for Islamic American Relief Agency (IARA), melder AP. Statsadvokaten i Kansas mener IARA har sendt omtrent 700 000 kroner til Gulbuddin Hekmatyar, som USA mener er en terrorist med tilknytninger til al-Qaida. 

Afghansk mujahedinleder

Ifølge statsadvokaten ble pengene overført til bankkontoer i Peshawar i Pakistan i 2003 og 2004, og kamuflert som donasjoner til et barnehjem.

Amerikanske myndigheter beskriver Hekmatyar som en afghansk mujahedinleder som har erklært at han vil gå til hellig krig mot USA og de internasjonale styrkene i Afghanistan.

: Statsadvokat John F. Wood holdt i går en pressekonferanse etter at Mark Deli Siljander ble tiltalt. Foto: Dick Whipple/AP/Scanpix
: Statsadvokat John F. Wood holdt i går en pressekonferanse etter at Mark Deli Siljander ble tiltalt. Foto: Dick Whipple/AP/Scanpix Vis mer

IARA ble i 2004 plassert på lista over organisasjoner som amerikanske myndigheter mistenker for å finansiere terrorister. Dermed ble alle midlene deres fryst og de har ikke hatt muligheten til å samle inn penger.

Den tidligere republikanske politikeren ble ifølge myndighetene hyret inn av organisasjonen i 2004, for å jobbe som lobbyist overfor finanskomiteen i senatet, slik at IARA kunne bli fjernet fra terrorlista.

For den jobben fikk han ifølge statsadvokaten i Kansas omtrent 270 000 kroner. Deler av disse midlene skal IARA ha fått av amerikanske myndigheter for å drive nødhjelp i Afrika.

- Er uskyldig

Mark Deli Siljanders advokat James R. Hobb sier at hans klient er uskyldig.

- Han benekter beskyldningene som har kommet mot ham. Han er internasjonalt anerkjent for hans innsats for å redusere kløften mellom kristne og muslimske samfunn verden over, sier Hobb ifølge AP.

I avhør med FBI skal Hobb ha sagt at han fikk penger fra IARA i forbindelse med at han skulle skrive ei bok om kristendom og islam, og at han ikke har drevet lobbyvirksomhet for organisasjonen.

STATSADVOKAT: John F. Wood.
STØTTET TERRORISTER?: Mark Deli Siljander.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media