Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amerikansk rett knytter kvinnens kreft til bruk av babypudder

Tilkjenner familien 620 millioner kroner i erstatning.

MÅ BETALE:  To år etter at Jackie Fox døde av kreft 62 år gammel, er familiens hennes tilkjent en giganterstatning fra et av verdens største kosmetikkselskaper, Johnson & Johnson. Retten knytter dødsfallet til hennes årelange bruk av selskapet talkumpulver. Foto:  EPA/DAN PELED
MÅ BETALE: To år etter at Jackie Fox døde av kreft 62 år gammel, er familiens hennes tilkjent en giganterstatning fra et av verdens største kosmetikkselskaper, Johnson & Johnson. Retten knytter dødsfallet til hennes årelange bruk av selskapet talkumpulver. Foto: EPA/DAN PELED Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kosmetikkselskapet Johnson & Johnson er dømt til å betale 72 millioner dollar, anslagsvis 620 millioner kroner til familien til en kvinne som døde av kreft i eggstokkene.

Familien mener kreften skyldes kvinnens bruk av babypudder og andre av selskapets produkter som inneholdt talkum.

- Hun brukte det daglig i alle år, det ble som en rutine på linje med å pusse tennene, forklarte kvinnens sønn i retten.

Det sivile søksmålet ble fremmet i en rett i delstaten Missouri i USA — og juryen ga kvinnens familie medhold, melder AP.

Flere saker venter
Søksmålet var det første i et gruppesøksmål, nær 60 liknende saker ligger på vent i byen St. Louis. Nasjonalt i USA venter rundt 1000 søksmål av samme karakter.

Johnson & Johnsons advokat James Onder sier han «absolutt» forventer at selskapet vil anke saken.

- Dommen strider mot flere tiår med solide, vitenskapelige tester som viser at talkum er en trygg kosmetisk ingrediens, sier talskvinne for selskapet, Carol Goodrich.  Hun viser til testing både fra US Food and Drug Administration og National Cancer Institute.

Advarte i internt notat Under rettssaken la den avdøde kvinnens advokat derimot fram et internt notat fra en medisinsk konsulent i  Johnson & Johnson som skriver at «alle som nekter for risikoen mellom hygienisk talkum og kreft i eggstokkene i offentligheten vil bli oppfattet på samme måte som de som nekter for en sammenheng mellom sigarettrøyk og kreft, som nekter for det åpenbare i møte med alle bevisene for det motsatte.»

Jusprofessor Nora Freeman Engstrom fra Standford University sier til AP at størrelsen på erstatningen trolig vil kuttes i høyere rettsinstanser, men at det i lys av den ferske dommen ikke ser bra ut for Johnson &Johnson.