Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amerikansk senator vil fryse milliardbistanden til Uganda

På grunn av at landet truer homofile med livsvarig fengsel.

OMSTRIDT HOMOLOV: USA bør fryse milliardbistanden til Uganda som følge av at landet truer homofile med livsvarig fengsel, mener den innflytelsesrike senatoren Patrick Leahy. Foto: EPA/Ronald Kabuubi/NTB Scanpix
OMSTRIDT HOMOLOV: USA bør fryse milliardbistanden til Uganda som følge av at landet truer homofile med livsvarig fengsel, mener den innflytelsesrike senatoren Patrick Leahy. Foto: EPA/Ronald Kabuubi/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA bør fryse milliardbistanden til Uganda som følge av at landet truer homofile med livsvarig fengsel, mener den innflytelsesrike senatoren Patrick Leahy.

Ugandas president Yoweri Museveni undertegnet mandag en ny lov som forbyr homofili og truer homofile med livsvarig fengsel. Loven gjør det også straffbart å ikke anmelde noen som kan mistenkes for å være homofile.

Loven er møtt med massiv internasjonal kritikk, og flere land har besluttet å kutte i bistanden til Uganda, blant dem Norge.

Milliardbistand Senator Patrick Leahy, som er demokrat og ordfører i justiskomiteen i Senatet, tar nå til orde for å fryse bistanden til Uganda.

- Vi må gå nøye gjennom all amerikansk bistand til Uganda, også den bistanden som går via Verdensbanken og andre flernasjonale organisasjoner, sier den innflytelsesrike senatoren.

USA gir i år nærmere 3 milliarder kroner i bistand til Uganda, mye av det øremerket helse- og utdanning, men også i form av militærhjelp.

Motbydelig President Barack Obama har betegnet den nye anti-homoloven som «motbydelig» og utenriksminister John Kerry slo mandag fast at det var «en tragisk dag for Uganda».

Amerikansk UD vurderer nå hvordan USA skal reagere overfor landet.

- I lys av dette gjennomgår vi nå vårt forhold til Uganda, sier talskvinnen Jen Psaki.

Republikanerne advarer Obama-administrasjonen mot å kutte i bistanden til Uganda.

Republikansk motstand - Afrika er et kontinent i fare. Uganda har problemer med aids, og barn sulter der. Skal vi virkelig nekte å hjelpe Afrika, som kan være allierte, som følge av en slik sak, spør senator Lindsey Graham.

- Jeg er ikke sikker på at det vil være det rette svaret, sier den republikanske senatoren.

James Inhof, som også sitter i Senatet for republikanerne, understreker at han reagerer sterkt på loven mot homofile i Uganda, men han advarer mot bistandskutt.

- Vi kan alle gi uttrykk for vår motstand mot denne loven, men jeg tror ikke at bistandskutt er veien å gå, sier han.

(NTB)

Hele Norges coronakart