Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amerikansk senatsleder fordømmer president Janukovitsj

Siste: Demonstranter skal ha inntatt departementsbygning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/KIEV (Dagbladet): Mens demonstranter regelrett har kastet makthaverne ut av kontorene sine i flere vestukrainske byer det siste døgnet, skjerpes tonen fra noen av verdens mektigste politiske ledere.

«Den stadig forverrede situasjonen i Ukraina blir mer bekymringsfull for hver dag som går. Ved å forlate fundamentale prinsipper for demokratisk styre og med voldelige metoder avvise retten til å samles, tale og protestere, har president Janukovitsj undergravd sin egen autoritet og truet den politiske og økonomiske stabiliteten i den ukrainske staten».

Det skriver lederen for det amerikanske senatets utenrikskomité, Robert Menendez, i en fersk uttalelse.

Gatekamper Det har i natt vært gatekamper i en rekke ukrainske byer, mellom tilhengere av det som nå omtales som den ukrainske revolusjonen og regimets opprørspoliti.

Ifølge nettstedet KyivPost har volden blusset opp igjen i sentrum av Kiev, og aktivister skal ha inntatt bygningen til Departementet for energi og kullindustrien på Khreshchatyk Streeet.

Nettstedet skriver litt etter klokka ti norsk tid at det er Oleksandr Danyliuk, en av lederne i opposisjonsgruppen Spilna Sprava, som opplyser at aktivister har inntatt bygningen.

Klokka halv to bekreftes dette av nettstedet APA.

I Hrushevskoho street ved Dynamo Stadion, i hjertet av opptøyene, meldes det om brennende bildekk over en strekning på 70 meter og opptil fem meter høye flammer.

Krever president-avgang Demonstrantene forlanger at presidenten skal gå av.

Selv om Janukovitsj de siste dagene har forsøkt å komme demonstrantene i møte ved å si at parlamentet på tirsdag vil diskutere regjeringens framtid, har ikke dette kunnet tøyle gemyttene.

Menendez gjør det klart at opposisjonen kan regne med hans helhjertede støtte i kampen for demokrati.

«Ukrainske borgere fra hele det politiske spekteret står fredelig opp og krever at deres stemmer blir hørt. President Janukovitsj må få slutt på denne volden, innkalle parlamentet og avvise undertrykkende lovgivning som begrenser politiske rettigheter, og konstruktivt gå i møte med den politiske opposisjonen», skriver han i sin uttalelse.

Sanksjonstrusler Det hvite hus fordømte på torsdag voldden i Ukrainas hovedstad Kiev, og truet med sanksjoner hvis ikke situasjonen ble bedre.

Under en pressebriefing sa president Barack Obamas talsmann Jay Carney at spenningen i landet skyldtes at regjeringen har sviktet og ba samtidig innstendig om at nye, anti-demokratiske lover må avskaffes.

Robert Menendez forsterker nå disse synspunktene.

«Verden ser på og en fredelig løsning forblir den eneste tillatelige utgang», skriver Menendez i sin uttalelse.

Delt i Ukraina Det folkelige opprøret i Ukraina ble utløst av at Janukovitsj i slutten av november nektet å skrive under på en samarbeidsavtale med EU, og i stedet knyttet seg nærmere til Russland.

TRUET STABILITETEN: Robert Menendez, lederen i senatets utenrikskomité, anklager Ukrainas president Janukovitsj for å ha undergravd sin egen autoritet og truet den politiske og økonomiske stabiliteten i landet. Foto: AFP/Mandel Ngan.
TRUET STABILITETEN: Robert Menendez, lederen i senatets utenrikskomité, anklager Ukrainas president Janukovitsj for å ha undergravd sin egen autoritet og truet den politiske og økonomiske stabiliteten i landet. Foto: AFP/Mandel Ngan. Vis mer

Det er i vest motstanden mot Janukovitsj er sterkest. Der vil et stort flertall av befolkningen knytte seg nærmere EU, og en angst for Russland som skriver seg tilbake til tsar-tida.

Ukraina er delt i et ofte uforsonlig øst og vest som strides om alt fra språk, kultur, historie, geografi og økonomi.

OPPTØYER: Opptøyene fortsatte utover natten i Ukraina, og skal nå ha blusset opp igjen. Dette bildet ble tatt i natt. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
OPPTØYER: Opptøyene fortsatte utover natten i Ukraina, og skal nå ha blusset opp igjen. Dette bildet ble tatt i natt. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Hele Norges coronakart