Amerikansk sikkerhetsgigant kastes ut av Irak

Sikkerhetsselskapet Blackwater må forlate landet etter at åtte sivile ble drept i skyteepisode søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Iraks regjering med statsminister Nouri al-Maliki i spissen har vedtatt å kaste ut det amerikanske sikkerhetsselskapet Blackwater USA.

Selskapets væpnede sikkerhetspersonell, som blant annet beskytter amerikanske diplomater, har fått beskjed om å forlate Irak etter en skyteepisode søndag, der åtte sivile irakere ble drept.

- Vi har trukket Blackwaters lisens og forhindret dem fra å jobbe på irakisk territorium, sier Iraks innenriksminister Abdul-Karim Khalaf til nyhetsbyrået AP.

Øyenvitner har forklart at væpnet sikkerhetspersonell fra Blackwater USA åpnet ild mot sivile i det hovedsakelig sunnidominerte strøket Mansour i det vestlige Bagdad. I tillegg til de 8 drepte, ble 13 skadd i skytingen.

Skjøt i selvforsvar

Det amerikanske sikkerhetsselskapet, som på grunn av Irak-krigen har vokst seg opp til å bli en av verdens største privathærer, har en annen versjon av det som skjedde. De hevder de skjøt i selvforsvar.

- De sivile som skjøt mot Blackwaters personell var bevæpnede fiender og Blackwaters personell prøvde bare å forsvare seg, sier talsmann for selskapet, Anne Tyrell, ifølge AP.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer