Amerikansk sikkerhetsgigant kastes ut av Irak

Sikkerhetsselskapet Blackwater må forlate landet etter at åtte sivile ble drept i skyteepisode søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Iraks regjering med statsminister Nouri al-Maliki i spissen har vedtatt å kaste ut det amerikanske sikkerhetsselskapet Blackwater USA.

Selskapets væpnede sikkerhetspersonell, som blant annet beskytter amerikanske diplomater, har fått beskjed om å forlate Irak etter en skyteepisode søndag, der åtte sivile irakere ble drept.

- Vi har trukket Blackwaters lisens og forhindret dem fra å jobbe på irakisk territorium, sier Iraks innenriksminister Abdul-Karim Khalaf til nyhetsbyrået AP.

Øyenvitner har forklart at væpnet sikkerhetspersonell fra Blackwater USA åpnet ild mot sivile i det hovedsakelig sunnidominerte strøket Mansour i det vestlige Bagdad. I tillegg til de 8 drepte, ble 13 skadd i skytingen.

Skjøt i selvforsvar

Det amerikanske sikkerhetsselskapet, som på grunn av Irak-krigen har vokst seg opp til å bli en av verdens største privathærer, har en annen versjon av det som skjedde. De hevder de skjøt i selvforsvar.

- De sivile som skjøt mot Blackwaters personell var bevæpnede fiender og Blackwaters personell prøvde bare å forsvare seg, sier talsmann for selskapet, Anne Tyrell, ifølge AP.

Hun sier Blackwater beklager dødsfallene, men står fast ved at deres konvoi ble angrepet av væpnede opprørere, ikke sivile. Søndagens skyteepisode er nå under etterforskning.

Amerikansk sikkerhetsgigant kastes ut av Irak

Ifølge både amerikanske og britiske medier er det stor motstand i Bush-administrasjonen mot den irakiske avgjørelsen om å kaste ut Blackwater, og utenriksminister Condoleezza Rice har vært på tråden med den irakiske statsministeren i dag for å få omgjort vedtaket.

På lista over selskapets klienter står blant annet det amerikanske forsvarsdepartementet og den amerikanske ambassadøren Ryan Crocker.

- Det kommer til å snu opp ned på alt, sier Bill Cownan, tidligere oberstløytnant fra US Marines, nå militæranalytiker og styremedlem i sikkerhetsselskapet WVC3 Group.

Utenfor kontroll

Nærværet av vestlige sikkerhetsselskaper eller kontraktører av samme type som Blackwater har skapt forargelse blant irakerne. Søndagens skyteepisode er bare én i en rekke omstridte episoder hvor Blackwater eller andre private sikkerhetsselskaper har vært innblandet.

Mange irakere reagert på at de private sikkerhetskontraktørene opptrer langt utenfor kontrollsfæren til det amerikanske militæret og irakiske lover og regler.

Siden Erik Prince, en tidligere kommandosoldat fra spesialstyrken Navy SEAL grunnla Blackwater i North Carolina for et tiår tilbake, har det hemmelighetsfulle selskapet funnet en nisje i å selge sikkerhet direkte.

Selskapet har tjent millioner av dollar på å tilby det mange betegner som private hærer i Irak eller andre konfliktområder. Taktikken deres har ofte vært aggressiv, til dels brutal og til og med kriminell vil enkelte hevde.

Blackwater er kjent for å tilby høye lønninger for å lokke til seg tidligere soldater, gjerne de som har bakgrunn fra spesialstyrker.

Robert Young Pelton, en uavhengig militæranalytiker som tilbrakte en måned med Blackwater i Bagdad, sier selskapets prioritet nummer én er å holde klientene i live.

Dette bildet fra september 2004 viser leiesoldater som trener i Bagdad. Foto: AFP PHOTO/MARWAN NAAMANI/SCANPIX
Dette bildet fra september 2004 viser leiesoldater som trener i Bagdad. Foto: AFP PHOTO/MARWAN NAAMANI/SCANPIX Vis mer

- Blackwater-folka er ikke idioter. Hvis de skjøt folk var det fordi de følte det var begynnelsen på et bakholdsangrep, sier Pelton, forfatteren bak boka «Liscensed to Kill».

- De er kjente for å være veldig aggressive. De bruker våpen slik vi bruker bilhorn. Men målet deres er ikke å drepe, sier Pelton til AP.

- Forakt for livet
Selskapet som antas å ha kontrakter med Bush-administrasjonen verdt 800 millioner dollar, står nå i fare for å miste store deler av inntektsgrunnlaget dersom vedtaket om utkastelse blir iverksatt og gjort permanent.

I tillegg risikerer Blackwater å bli stilt for retten i Irak.

Selskapets navn knyttes til en av de mest grusomme hendelsene siden den USA-ledete invasjonen i 2003. I 2004 havnet fire Blackwater-ansatte i et bakholdsangrep i Fallujah. De lemlestede likene ble senere hengt over elva Eufrat.

Moren til Stephen Helvenston, en av de fire som ble drept, sier nok er nok.

- Det er så mange uskyldige som er drept der borte, og de bare fortsetter med det. De har en brutal forakt for livet, sier Katy Helvenston til AP.

Kongressmedlemmet Jan Schakowsky fra Illinois stiller spørsmålene mange vil ha svar på:

- Under hvilke lover opererer disse individene, og har irakerne myndighet til å stille disse for retten for forbrytelser de er mistenkt for å ha gjort? Det er et veldig uklart område, sier Schakowsky.

Hun vil ha Kongressen til å regulere virksomheten til selskaper som Blackwater.

DREPT: Wesley J.K. Batalona, Stephen S. Helvenston og Jerko Gerald Zovko ble angrepet i Fallujah i 2004. Bildene av de lynsjede likene gikk verden over.
HEMMELIG: Blackwater og de andre private sikkerhetsselskapene holder kortene tett til brystet. Svært lite informasjon slipper ut. Dette bildet er fra 2003, der en leiesoldat følger Irak-administrator Paul Bremer under et besøk i Basra.
HELIKOPTERFLÅTE: I tillegg til rundt 1000 Blackwater-ansatte i Irak, har selskapet også en helikopterflåte.