- Amerikansk skip skjøt mot iranske båter

Iran: «Det var ingen konfrontasjon».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lasteskipet «Westward Venture», som er innleid av det amerikanske forsvarsdepartementet, havnet i trøbbel i Persiabukta i går morges, ifølge den amerikanske marinen.

Skipet var på vei nordover til Kuwait i internasjonalt farvann og var ifølge CNN rundt 80 kilometer fra Iran da to små uidentifiserte båter nærmet seg fartøyet. Båtene svarte ikke på radioanrop, og mannskapet på «Westward Venture» sendte først et nødbluss som advarsel til de potensielle angriperne.

De fortsatte mot lasteskipet, og det skal ha vært da besetningen måtte vise at de mente alvor, skriver The Guardian.

- Klarte å avverge

Flere maskingeværsalver og skudd fra andre gevær ble avfyrt i retning av båtene, som skal ha snudd etter varselskuddene.

- De små båtene dro fra området etter kort tid, sier talskvinne Lydia Robertson ved den amerikanske marinens Bahrain-baserte flåte til The Guardian.

Ifølge henne ble situasjonen avverget før den ble virkelig kritisk.

- De klarte å avverge en alvorlig hendelse ved å følge gjeldende prosedyrer, sier Robertson.

BEVÆPNET: «Westward Venture» er på oppdrag for det amerikanske forsvaret, og har tungt bevæpnede vakter ombord.
BEVÆPNET: «Westward Venture» er på oppdrag for det amerikanske forsvaret, og har tungt bevæpnede vakter ombord. Vis mer

- Ingen konfrontasjon

En anonym militær kilde forteller ifølge The Guardian at båtene trolig var iranske. Like etter hendelsen fikk «Westward Venture» et radioanrop fra et fartøy som identifiserte seg som iransk kystvakt.

- Det er uklart om dette var en av de mindre båtene eller en annen båt, sier marinens talskvinne.

Iranske myndigheter hevder i dag at det ikke har vært noen hendelse som den amerikanerne beskriver.

- Ingen konfrontasjon har skjedd i Persiagulfen mellom iranske og amerikanske skip, sier en journalist i statlig iransk fjernsyn til Reuters.

Han opplyser at han har fått informasjonen fra en kilde i den iranske marinen.

Den allerede skyhøye oljeprisen steg i dag ytterligere som følge av hendelsen.

- Eskalering

- Amerikansk skip skjøt mot iranske båter

Så sent som i begynnelsen av denne måneden avfyrte det amerikanske krigsskipet USS Typhoon et nødbluss mot en iransk båt som kom nærmere enn 180 meter. Også da hevdet Iran at hendelsen var oppdiktet.

6. januar i år skal båter fra den iranske revolusjonsgarden ha fremmet trusler mot amerikanske krigsskip ved en skipslei for råoljetransport.

Den gang sammenfalt hendelsene med en krass advarsel fra USA om at militære løsninger kunne bli aktuelt om Iran fortsatte med å støtte geriljagrupper i Irak.

- For noen måneder siden lovet iranske myndigheter å slutte med slik aktivitet. Det er åpenbart at det ikke har skjedd, tvert i mot ser utviklingen til å gå i motsatt retning, sa admiral Michael Mullen.

I fjor ble 15 britiske marinesoldater og mannskap tatt til fange av Iran da de patruljerte i Persiagulfen. De ble først løslatt etter 13 dager, og ble brukt til propagandaformål i Teheran.