<strong>VRAK:</strong> Vrakrestene fra et krigsskip er funnet utenfor Filippinene. Foto: AP / NTB Scanpix
VRAK: Vrakrestene fra et krigsskip er funnet utenfor Filippinene. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

USS «Indianapolis»

Amerikansk skipsvrak fra krigen funnet

Vraket av et amerikansk krigsskip fra andre verdenskrig er funnet utenfor Filippinene. Det fraktet i sin tid deler av atombomba som ble sluppet over Hiroshima.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet/NTB): – Vi har funnet vraket av USS «Indianapolis » i Filippinerhavet på 5500 meters dyp, opplyser Paul Allen, som har ledet søket i havområdet vest for Filippinene. Han sier det gjør ham ydmyk å kunne hedre mannskapet på skipet som forsvant i dypet i 1945, helt mot slutten av andre verdenskrig.

– Som amerikanere står vi alle i gjeld til dem for deres mot, standhaftighet og oppofrelse i fryktelig omstendigheter. Mens vi søker videre etter resten av vraket, håper jeg denne oppdagelsen kan bidra til å avslutte et langt kapittel for alle dem som har en tilknytning til skipet, sier Allen, ifølge CNN.

<strong>ANKER:</strong> Bunnen av et anker merket «US Navy» og«Norfolk Navy Yard». Ankeret er en del av vrakfunnet i Filippinerhavet. Foto: Paul G. Allen / AP / NTB scanpix
ANKER: Bunnen av et anker merket «US Navy» og«Norfolk Navy Yard». Ankeret er en del av vrakfunnet i Filippinerhavet. Foto: Paul G. Allen / AP / NTB scanpix Vis mer

1197 gaster, soldater og offiserer var om bord da den tunge krysseren ble torpedert av en japansk ubåt. Indianapolis var på vei tilbake fra et hasteoppdrag, der skipet hadde levert deler til Little Boy, atombomba som seinere ble sluppet over Hiroshima.

Skipet sank i løpet av bare tolv minutter 30. juli for 72 år siden. Rundt 800 personer overlevde torpederingen, men bare 316 ble reddet. 882 mistet livet.

Det var først da et patruljefly på rutineoppdrag så overlevende i vannet fire dager seinere at tragedien ble oppdaget. Dagen etter nådde hjelpen endelig fram, men i løpet av disse dagene var det mange som ble drept av hai, noe som er årsaken til at så mange mistet livet, skriver LA Times.

Historien om skipet er også bruk i populærkultur, som i filmen «Haisommer».

USS «Indianapolis » er fortsatt formelt den amerikanske marinens eiendom, og det er marinen som har ansvar for å analysere, bevare og spre kunnskap om denne delen av militærhistorien. Marinen sier Allen og hans mannskap holder på å kartlegge funnet.

Paul Allen, som i 1975 grunnla Microsoft sammen med Bill Gates, har ledet søket sammen med et mannskap på 13 på hans forskningsskip Petrel. Gruppen planlegger en markering for å hedre de 22 fra Indianapolis som fortsatt er i live, samt familiene til alle dem som ble drept.

<strong>SKIP:</strong> 72 år etter at det ble torpedert, er USS Indianapolis funnet igjen, på 5.500 meters dyp utenfor Filippinene. Foto: AP / NTB scanpix
SKIP: 72 år etter at det ble torpedert, er USS Indianapolis funnet igjen, på 5.500 meters dyp utenfor Filippinene. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer