Amerikansk skole leverer tilbake granatkastere

Men beholder pansret kjøretøy og rifler.

BEHOLDER PANSRET KJØRETØY:  Flere skoledistrikter har fått overdratt det pansrede kjøretøy av typen MRAP («Mine-resistant ambush protected vehicle») fra det amerikanske militæret. Skoledistriktet Los Angeles Unified velger å beholde sin MRAP, men leverer tilbake granatkasterne de har fått gjennom det militæret programmet. Foto: Steven Valenti / The Republican-American / AP Photo / NTB Scanpix
BEHOLDER PANSRET KJØRETØY: Flere skoledistrikter har fått overdratt det pansrede kjøretøy av typen MRAP («Mine-resistant ambush protected vehicle») fra det amerikanske militæret. Skoledistriktet Los Angeles Unified velger å beholde sin MRAP, men leverer tilbake granatkasterne de har fått gjennom det militæret programmet. Foto: Steven Valenti / The Republican-American / AP Photo / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nok et amerikansk skoledistrikt leverer nå tilbake militært materiell de har fått fra det amerikanske forsvarsdepartementet.

LA Unified skoledistrikt leverer tilbake granatkasterne de har fått, men vil beholde 61 rifler og sin pansrede MRAP.

Deler ut militært utstyr Det er forsvarsdepartementets «Excess Property Program» som gjør at over 20 skoledistrikt over hele landet nå har fått tak i militært utstyr. Programmet overdrar overflødig militærmateriell til politiet, kostnadsfritt.

Dermed har LA Unified endt opp med to granatkastere.

Onsdag skrev Dagbladet om skoledisktriktet San Diego Unity, som gjorde et realt militærkupp da de sikret seg et pansret kjøretøy, helt gratis.

- Hvorfor behøver mine barns skole en tanks? spurte en småbarnsfar i San Diego. 

Hva skoledistriktet i Los Angeles skal med granatkastere, er et vel så relevant spørsmål.

Vil beskytte seg Utstyret kom i søkelyset da tv-selskapet CNBC, muligens feilaktig, hevdet at politiet brukte militært materiell under opptøyene i Ferguson. Men at amerikansk skolepoliti har militært utstyr, er ikke noe nytt.

Siden 1997 har det blitt delt ut militært utstyr for mer enn 31 milliarder norske kroner til politistyrker landet rundt, samt skolepoliti, ifølge LA Times. Skolene har argumentert med at de trenger utstyret for å forhindre tragedier, som for eksempel de mange skoleskytingene som har preget USA de siste årene.

I California tillater minst seks skoledistrikter at skolepolitiet bærer kraftige håndvåpen på skoleområdet.

Så selv om Los Angeles Unified nå leverer sine granatkastere, vil de beholde sine 61 «essensielle,  livreddende» semi-automatiske M16-rifler. Men den pansrede MRAP-en vil bare bli brukt under «ekstraordinære omstendigheter».

Møter motstand Foreldre og organisasjoner i flere skoledistrikter har nå tatt til orde for å få slutt på militært utstyr i amerikanske skoler.

- Militært utstyr har ingenting å gjøre på skoleområder, advarer Deborah Fowler i organisasjonen Texas Appleseed.

Hun sier de allerede har sett at mildere våpen som elekstrosjokkvåpen og pepperspray har blitt misbrukt på skoler. Mens LA Unified vil beholde sitt pansrede kjøretøy, vurderer San Diego å bruke den til å frakte medisinsk utstyr eller å leie sitt ut til lokalt politi.

- Etter mitt syn bør ikke skoledistriktet eie militære pansrede kjøretøy. Det er ikke det vi skal drive med. Men nå da vi eier en, la oss bruke den til å skaffe oss det vi trenger i dag, sier lederen for skolestyret Scott Barnett i en pressemelding.