Amerikansk soldat arrestert på Guantanamo-basen

En soldat i det amerikanske flyvåpenet, som har tjenestegjort som arabisk-tolk ved Guantanamo-basen på Cuba, er arrestert, mistenkt for spionasje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge den amerikanske forsvarsledelsen ble 24 år gamle Ahmad al-Halabi fra Detroit pågrepet for to måneder siden, mistenkt for å ha overlevert hemmeligstemplet informasjon til en fremmed makt.

- Det foreligger en tiltale på 32 punkter. Han er blant annet tiltalt for spionasje, for å ha bistått fienden, for ikke å ha etterkommet ordre, for banksvindel og for å ha avgitt falsk forklaring, opplyser Pentagons talsmann Michael Shavers.

Religiøs veileder

Ifølge Shavers skal Halabi ha kjent den muslimske fengselspresten Yousef Yee som ble pågrepet tidligere i måneden, også han under mistanke om spionasje på Guantanamo-basen.

35 år gamle Lee er amerikansk statsborger av kinesisk herkomst, og konverterte til islam etter et opphold i Syria for ti år siden.

I november 2002 ble Lee sendt til Guantanamo for å tjenestegjøre som religiøs veileder for fangene, og for å fungere som rådgiver for fangevokterne.

Det er ikke kjent hvem de to mistenkes å ha spionert for, eller om de to sakene er direkte knyttet til hverandre.

Både Halabi og Lee skal ha samlet og oppbevart gradert informasjon om de 660 fangene på basen, som USA anklager for å ha tilknytning til Osama bin Ladens al-Qaida-nettverk og det tidligere Taliban-regimet i Afghanistan.

Total isolasjon

USA har høstet kraftig kritikk for sin behandling av fangene, som kommer fra 42 land.

Selv fangenes navn holdes hemmelig, men det har tidligere kommet fram at det er mindreårige blant dem.

Fangene holdes i total isolasjon, nektes kontakt med advokat, familie og venner, og har heller ikke fått prøve sine saker for en uavhengig domstol. Dette har resultert i en rekke selvmordsforsøk.

USA nekter å anse fangene på Guantanamo-basen som krigsfanger, og behandler dem derfor ikke i tråd med Folkeretten. Dette har internasjonale menneskerettsorganisasjoner og mange land reagert sterkt på.

(NTB)