Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amerikansk soldat dømt for drap

Drepte hardt skadet 16-åring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drepte hardt skadd tenåring

Nye beskyldninger om soldatdrap

Den amerikanske soldaten skjøt en såret og ubevæpnet irakisk 16-åring for «å spare ham for flere lidelser». En militærdomstol i Bagdad dømte ham fredag for drap.

- Jeg kunne ikke gjøre noe annet for ham enn å spare ham for mer smerte, sa sersjant Johhny M. Horne i rettssaken mot ham fredag.

Horne ble kjent skyldig i drap etter å ha erkjent å ha skutt den sivile 16-åringen i hodet med den hensikt å drepe ham.

Da dommeren spurte Horne om 16-åringen på noe tidspunkt hadde oppført seg fiendtlig, svarte Horne enkelt og greit «nei». Ettersom sersjanten har erkjent straffskyld og inngått en avtale med påtalemakten, kan han imidlertid maksimalt få en fengselsstraff på ti år.

Ville spare ham for lidelse

Under en patrulje i Sadr-byen i Bagdad 18. august oppdaget amerikanske soldater en søppelbil som de trodde fraktet hjemmelagde bomber.

Etter at de hadde åpnet ild mot søppelbilen, innså de imidlertid at den ble kjørt av ubevæpnede irakiske tenåringer på jobb. Soldatene sier at de prøvde å redde ungdommene ut av den brennende bilen, og Johnny Horne fikk trukket 16 år gamle Kassim Hassan ut på gaten.

Hassan hadde imidlertid store skader i mageregionen og var kraftig forbrent.

- Etter noen minutter falt han om, og da jeg så ham, tenkte jeg at han måtte bli spart for flere lidelser, sa Horne i den amerikanske militærdomstolen i Bagdad fredag.

- Jeg hørte surklelyder, og at han prøvde å puste. Da gikk jeg et par skritt tilbake og avfyrte en runde mot bakhodet hans. Etter det var det ingen tegn til liv.

Ble ikke beordret

Horne ble fredag også funnet skyldig i sammensvergelse med andre soldater med sikte på å drepe.

Sersjanten fortalte to medsoldater, blant annet sin overordnede, at han hadde til hensikt å skyte Hassan. Også disse soldatene vil bli stilt for retten fordi de ikke stanset Horne da han spurte dem om hva han burde gjøre.

- Jeg kan ikke gå fra ham. Jeg må la ham slippe smertene, sa Horne til sin overordnede.

- Da får du gjøre det, skal offiseren ha svart og lagt til at han ikke trodde Hassan ville overleve.

Horne mener dermed han fikk offiserens velsignelse til å drepe 16-åringen, men ikke at han ble beordret til å gjøre det.

Også flere andre amerikanske soldater er tiltalt for drap i Irak, og i september ble en soldat som hadde tjenestegjort nord for Bagdad, dømt til 25 års fengsel for å ha drept et medlem av den irakiske nasjonalgarden.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media