Amerikansk soldat dømt for gruppevoldtekt og drap

Dømt til hundre års fengsel for voldtekten på Abeer (14) og drap på henne og familien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den amerikanske soldaten Paul Cortez (24) er dømt til hundre års fengsel for å ha voldtatt og drept en 14 år gammel irakisk jente, og tatt livet av tre av hennes familiemedlemmer. Tidligere denne uka sa han seg skyldig på alle tiltalepunkter i saken, som er sett på som en av de verste overgrepene en amerikansk soldat har gjort i Irak. skriver nyhetsbyrået AP.

Dommen innebærer at sersjant Cortzs får mulighet til prøveløslatelse etter å ha sonet ti år av straffen.

Soldaten, som nå har fått avskjed i unåde, brøt sammen i retten torsdag. Tårene trillet mens han unnskyldte voldtekten og mordene, og han sa han ikke kunne forklare hvorfor han tok del i det.

Sammen med tre andre planla og gjennomførte han voldtekten på fjorten år gamle Abeer Qassim al-Janabi i Mahmoudiya. Jenta, hennes to foreldre og en yngre søster ble drept etterpå.

- Jeg har fremdeles ikke noe svar. Jeg vet ikke hvorfor, sa Cortez til dommeren.

Saken ble behandlet i en militær domstol i Fort Campbell, og dommer Stephen Henley dømte Cortez til livstidsfengsel uten mulighet for prøveløslatelse. Men ifølge reglene for den militære domstolen blir straffen altså 100 års fengsel med mulighet for løslatelse etter ti år, fordi Cortez får mildere straff for å vitne mot de andre tiltalte. 

Både psykolog Charles Figley og soldater som vitner i saken la i retten vekt på at det var påkjenningen fra krigen som drev Cortez og de andre til å begå ugjerningene.

- Det er ikke unikt. Vi har sett det i andre kriger, mener Charles Figley.

FAMILIE BRUTALT DREPT: Abeer (14) ble både voldtatt og drept i dette huset i Mahmoudiya i Irak. Her ble også hennes yngre søster og foreldrene hennes drept. Foto: Scanpix
FAMILIE BRUTALT DREPT: Abeer (14) ble både voldtatt og drept i dette huset i Mahmoudiya i Irak. Her ble også hennes yngre søster og foreldrene hennes drept. Foto: Scanpix Vis mer

Men påtalemyndighetene hevdet at stresset ikke var noen unnskyldning for det Cortez og de andre har gjort.

Onsdag beskrev Cortez hendelsene i Mahmoudiya i mars i fjor, sammen med soldaten James Barker (24). Han ble dømt til 90 års fengsel for voldtekt og drap i november, og skal ha fortalt at soldatene drakk whisky og spilte kort mens de planla voldtekten. De to siste tiltalte soldatene venter fremdeles på å bli stilt for retten.

Amerikansk soldat dømt for gruppevoldtekt og drap
VOLDTATT OG DREPT: Identifikasjonspapirene til Abeer Qassim al-Janabi, som ble voldtatt og drept av de fire soldatene.