DRAPSTILTALT: Stabssersjant Calvin Gibbs (foran) på en rettstegning mens han utspørres av aktor fra hæren, Kaptein Dan Mazzone under dagens rettsmøte i sdaken der Gibbs er tiltalt for drapene på tre sivile afghanere.Foto: AP Photo/Peter Millett
DRAPSTILTALT: Stabssersjant Calvin Gibbs (foran) på en rettstegning mens han utspørres av aktor fra hæren, Kaptein Dan Mazzone under dagens rettsmøte i sdaken der Gibbs er tiltalt for drapene på tre sivile afghanere.Foto: AP Photo/Peter MillettVis mer

Amerikansk soldat innrømmer at han kuttet fingre av sivile afghanere

Tok dem som krigstrofeer, men nekter for at han drepte sivile afghanere for moro skyld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stabssersjant Calvin Gibbs (26) innrømmer at han klippet av fingrene til tre ofre og beholdt dem enten selv som trofeer eller ga dem til andre som deltok i drapene av sivile afghanere, melder BBC.

Det kom fram i militærrettssaken mot Gibbs og fire andre soldater som begynte i dag ved Lewis McCord-basen i Washington. Gibbs er blant annet tiltalt for å ha drept soldater som var i hans varetekt.

26-åringen nekter for at han selv deltok i drapene på sivile afghanere. Han nekter for 16 av tiltalepunktene, og er tiltalt sammen med fire andre soldater.

- Drepte for at han ville drepe Aktor i saken, Dan Mazzone, mener Gibbs drepte dem ganske enkelt fordi han ville drepe. Han hevder at Gibbs og enheten han ledet, som kalte seg selv «Kill Team», banket opp en medsoldat fordi han hadde meldt i fra om narkotikabruk, ifølge nyhetsbyrået AP.

Han hevder at Gibbs også tok i bruk våpen de hadde funnet for deretter å plassere dem i hendene på sivile afghanere, slik at det tilsynelatende kunne se ut som at afghaneren var et legitimt mål.

Bilder fra Gibbs' enhet ble i mars i år publisert i Rolling Stone Magazine, og viser blant annet at medlemmene i enheten poserer med døde afghanere - i tillegg til Gibbs' saks, som han brukte for å kutte fingrene av døde afghanere.

- Sosiopat Gibbs er den høyest rangerte av de tiltalte. Andre i enheten omtaler han som en sosiopat med liten respekt for livet - en mann som skjøt hunder uten provokasjon, som truet medsoldater og som markerte antall drap med hodeskalle-tatoveringer.

En annen som skal ha vært en ledende skikkelse i enheten, menig Jeremy Morlock, vitner i dag i den militære rettsaken. Han sa at Gibbs hadde lekt med liket av en tenåring som om det skal ha vært en dukke.

Juryen ble også vist bildene som har blitt publisert i Rolling Stone Magazine, der Morlock står over offerets døde kropp og holder opp hodet som om han akkurat har skutt en elg.

- Denne troppen var helt på ville veier. Han så svake ledere, han så muligheter, og han så soldater som var villige til å krysse grensa, sier aktor Mazzone.

FEM FOR RETTEN: Militærdomstolen ved Lewis-McChord-basen, der saken mot de fem amerikanske soldatene startet i dag. Foto: AP Photo/Ted S. Warren
FEM FOR RETTEN: Militærdomstolen ved Lewis-McChord-basen, der saken mot de fem amerikanske soldatene startet i dag. Foto: AP Photo/Ted S. Warren Vis mer