Amerikansk soldat innrømmer voldtekt og drap

- Jeg hatet irakere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den 12. mars i år ble 14 år gamle Abeer Qassim Hamza al-Janabi voldtatt og drept i familiens hus i Mahmoudiya, sør for Bagdad.

Fire amerikanske soldater ble i oktober stilt for krigsrett. De anklages for voldtekt og drap på jenta, samt for å ta livet av tre av hennes familiemedlemmer.

Avtale

En av de fire, James P. Barker, tilsto i går. Da dommeren spurte Barker hvorfor han deltok i ugjerningene, svarte han:

- Jeg hatet irakere. De kan smile til deg, for så å skyte deg midt i fjeset uten å ofre det så mye som en tanke.

Han inngikk i går en avtale med påtalemyndighetene.

- Han har sagt seg villig til å samarbeide, og vil vitne mot de andre, sier Barkers advokat David Sheldon til britiske The Guardian.

I bytte for tilståelse og samarbeid håper Barker å få en mildere dom, og dermed unngå dødsstraff.

VITNE: Nabo Hussein Mohammed viser fram stedet hvor han fant den 14 år gamle jenta. Foto: AP/ Scanpix
VITNE: Nabo Hussein Mohammed viser fram stedet hvor han fant den 14 år gamle jenta. Foto: AP/ Scanpix Vis mer

Hovedmannen

I tillegg til Barker er det Paul E. Cortez, Jesse V. Spielman og Bryan L. Howard som står tiltalt i den militære domstolen.

En femte person, den tidligere soldaten Steven Green, har gjentatte ganger vært utpekt som hovedmannen bak ugjerningene.

Han ble ifølge CNN sendt hjem fra Irak grunnet «personlighetsforstyrrelser» før denne saken ble kjent, og står nå tiltalt i en sivil domstol.

- Steven Green sa flere ganger at han ville drepe noen irakere, har Barker tidligere fortalt i avhør.

Taus enighet

Også denne gang understreker Barker at det hele var Greens påfunn. Han forteller ifølge nyhetsbyrået AP at de spilte kort og drakk whisky da Green begynte å snakke om å voldta den irakiske jenta og drepe familien hennes. Soldatene hadde gått forbi huset til familien tidligere på dagen.

Han sier de andre soldatene aldri sa seg enige.

Amerikansk soldat innrømmer voldtekt og drap

- Likevel begynte ting bare av seg selv. Vi nådde på en måte en taus enighet om at vi ville bli med på det vi hadde snakket om, sier Barker.

Videre forteller Barker at han, Green og Cortez voldtok jenta før Green drepte henne, foreldrene og hennes fem år gamle søster.

Brente liket

Det er enda uklart om den sivile domstolen som skal prøve Greens sak vil kreve dødsstraff. Men Cortez og Spieldmann kan få lovens strengeste straff om de blir kjent skyldig i krigsretten.

I tillegg til voldtekt og drap er soldatene tiltalt for å ha satt fyr på liket til den 14 år gamle jenta for å skjule bevis. Barker innrømmer at de helte parafin på jenta, og tente på.

Drepte bestefar

Barkers tilståelse kommer samme dag som en annen amerikansk soldat dømmes for drap på en iraker.

Marineinfanteristen John Jodka må ifølge NTB sone 18 måneders fengsel for å ha medvirket til å drepe irakisk Hashim Ibrahim Awad i Hamdania vest for Bagdad i april.

Awad var tidligere politimann og bestefar.

Vitner

- Med kaldt blod drepte han en 52 år gammel krøpling, slo dommer David Jones fast da han i går avsa dommen ved en militærdomstol i California. 

- Han kunne ha stanset galskapen, men han gjorde det ikke, slo dommeren fast.

Åtte amerikanske soldater var til stede da Awad ble drept. Jodka ble opprinnelig dømt til fem års fengsel, men også her ble en avtale inngått. Jodka får mindre straff mot å vitne mot de andre soldatene.

VOLDTATT OG DREPT: Dette er identifikasjonspapirene til Abeer Qassim Hamza al-Janabi. Papirene er fra 1993, da jenta var to år gammel.
BROR: Ahmed Qassim Hamza (9) mistet to søstre og begge foreldrene den 12.mars.