Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amerikansk soldat kidnappet i Bagdad

Dårlige nyheter i kø for amerikanerne. Likvel tror USAs toppledere i Irak på suksess.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag holdt USAs toppledere i Irak en pressekonferanse i hovedstaden Bagdad.

«I et forsøk på å berolige verdensopinionen og amerikanske velgere før kongressvalget om to uker, sa den amerikanske ambassadøren Zalmay Khalilzad at «Irak-suksess er mulig», og at irakerne vil ha kontroll over den urolige sikkerhetssituasjonen om 12 til 18 måneder.»

Utenfor lokalet der pressekonferansen ble holdt var stridsvogner og helikoptre satt inn i et intenst søk etter en amerikansk soldat ble meldt savnet i går kveld.

Dør-til-dør

Soldaten, som er av irakisk avstamning og arbeider som tolk for de militære, hadde forlatt den sterkt bevoktede grønne sonen i Bagdad uten tillatelse for å besøke slektninger.

Han ble ifølge NTB sist sett utenfor huset til slektningene i Bagdad. Han hadde da håndjern på og ble dyttet inn i en bil.

Bydelen Karrada er sperret av og kontrollposter er satt opp. Amerikanske militære gjennomfører nå en dør-til-dør-aksjon i området for å finne soldaten.

- Vi kommer til å ta i bruk alle ressursser som er tilgjengelige - bakkestyrker og styrker i lufta, sier en militær talsmann til Reuters.

SUKSESS MULIG: Hærsjefen i Irak George Casey og ambassadør Zalmay Khalilzad sa under en pressekonferanse i Bagdad i dag at suksess i Irak er mulig. Ikke alle amerikanere tror det, viser ferske meningsmålinger. Foto: AP/Scanpix
SUKSESS MULIG: Hærsjefen i Irak George Casey og ambassadør Zalmay Khalilzad sa under en pressekonferanse i Bagdad i dag at suksess i Irak er mulig. Ikke alle amerikanere tror det, viser ferske meningsmålinger. Foto: AP/Scanpix Vis mer

To amerikanere lemlestet

Frykten er nå at amerikanerne skal oppleve en reprise av det som skjedde med de to soldatene Kristian Menchaca (23) og Thomas Tucker (25), som forsvant etter at de ble angrepet ved en kontrollpost sør for Bagdad 16.juni.

Tre dager senere ble de lemlestede likene av de to guttene funnet nær et kraftverk i Yusufiya. For en måned siden dukket det opp en video postlagt av en gruppe med forbindelser til al-Qaida.

Videon viste hvordan maskerte menn dro to amerikanske soldater etter seg for deretter å sette fyr på likene av det som antas å ha vært de to savnede soldatene.

Avsenderne av videoen kunngjorde at drapene var en ren hevn for voldtekten og drapet på en 14 år gammel jente i Mahmoudiya i mars i år.

Dårlige nyheter i kø

De dårlige nyhetene står tydeligvis i kø for Bush-administrasjonen, som de siste dagene har gått offensivt ut og annonsert at de har en ny plan for hvordan de skal løse Irak-krisen.

Det trengs etter som ferske meningsmålinger viser at den militære strategien taper oppslutning blant folket.

image: Amerikansk soldat kidnappet i Bagdad

• En ny meningsmåling utført for CNN viser at bare 20 prosent av amerikanerne tror USA vinner i Irak. I desember for et år siden var det tilsvarende tallet 40 prosent. Meningsmålingen utført av Opinion Research Corp. viser også at 57 prosent vil at Bush-administrasjonen skal annonsere en dato for tilbaketrekking av styrker fra Irak.

• Resultatene fra undersøkelsen som magasinet Newsweek offentliggjorde på søndag viste den samme trenden. Der sa 65 prosent av de spurte at amerikanerne taper krigen.

• I Storbritannia viser en undersøkelse gjort for avisen The Guardian at et klart flertall av britene ønsker at deres styrker skal kalles hjem igjen. 45 prosent sier de vil at soldatene skal komme hjem øyeblikkelig, mens ytterligere 16 prosent vil de skal returnere før utgangen av året.

Anklager Syria

Ambassadør Zalmay Khalilzad sa under dagens pressekonferanse at irakerne har sagt ja til å forplikte seg til tidsplanen som Bush-administrasjonen er i ferd med å utarbeide.

Samtidig kom hærsjef George Casey med klare anklager mot Syria, som beskyldes for å forsyne militsgrupper i Irak med våpen.

DAGLIG SYN: Dette bildet viser en bilbombe som drepte en sivil og skadet sju andre.
<B>KIDNAPPET OG DREPT: </B> Thomas Tuckker (25) var en av de to amerikanske soldatene som forsvant og senere ble funnet drept i Yusufiya i sommer.
<B>FORSVANT OGSÅ: Kristian Menchaca (23) forsvant også etter at amerikanske militære ble angrepet ved en militærpost 16.juni i sommer.