Amerikansk soldat skjøt vilkårlig rundt seg

Tok seg inn i landsby og henrettet flere kvinner, barn og menn. Ni barn skal være blant de drepte.

DREPT HER: Innbyggere i landsbyen Alkozai i Kandahar, Afghanistan, viser innsiden av et hus hvor en amerikansk soldat skal ha tatt seg inn og skutt sivile kvinner, barn og menn natt til søndag. FOTO: AFP/ MAMOON DURRANI
DREPT HER: Innbyggere i landsbyen Alkozai i Kandahar, Afghanistan, viser innsiden av et hus hvor en amerikansk soldat skal ha tatt seg inn og skutt sivile kvinner, barn og menn natt til søndag. FOTO: AFP/ MAMOON DURRANIVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En amerikansk soldat i Afghanistan har drept flere afghanske sivile etter at han natt til søndag forlot basen sin i Kandahar-provinsen til fots. Soldaten tok seg inn i flere hus i en landsby like ved basen og skjøt vilkårlig rundt seg.

16 personer ble drept i sine hjem. Ni av de drepte er barn, melder Sky News. Også Reuters og BBC opererer med at 16 personer ble drept i angrepet.

- Har sett likene En fotograf fra nyhetsbyrået Associated Press har sett 15 lik som ifølge landsbybeboere skal være drept av den amerikanske soldaten.
Disse likene er fra Alkozai og Balandi i Kandahar-provinsens Panjwai distrikt. Landsbyene ligger rundt 500 menter fra den amerikanske militærbasen.

Ifølge de lokale myndighetene ble minst sju personer drept, mens øyenvitner forteller at 15 personer mistet livet.

Den amerikanske soldaten som nå har overgitt seg til amerikanske militærmyndigheter, skal ha hatt et sammenbrudd, melder BBCs korrespondent i Kabul.

Nato beklager Nato omtaler hendelsen som dypt beklagelig. ISAF-styrken opplyser i en pressemelding at de vil etterforske hva som har skjedd i samarbeid med sine afghanske kolleger.

- Våre tanker går til berørte familier, sier ISAF i pressemeldingen.

Lokale, afghanske ledere opplyser at kvinner, barn og men er blant de døde i Panjwai-distriktet.

Koran-brenning Denne hendelsen skjedde på et tidspunkt hvor negative holdninger mot amerikanere er utbredt i Afghanistan etter at amerikanske soldater brente Koranen på en Nato-base forrige måned.

Dette har ført til store, voldelige proteste hvor minst 30 personer er blitt drept.

Ifølge den offisielle forklaringen skjedde brenningen av muslimens hellige bok da troppene ved Bagram-flybasen skulle kvitte seg med større mengder religiøst materiale, blant annet flere koraner.

Kort tid etter Koran-brenningen sendte President Barack Obama et brev til Afghanistans presidenten Hamid Karzai hvor han beklaget hendelsen.

DREPT: Denne lille gutten er ett av de ni barna som natt til søndag skal ha blitt drept da en amerikansk soldat tok seg inn i en landsby i Kandahar og skjøt vilkårlig rundt seg. Foto: REUTERS/ Ahmad Nadeem
DREPT: Denne lille gutten er ett av de ni barna som natt til søndag skal ha blitt drept da en amerikansk soldat tok seg inn i en landsby i Kandahar og skjøt vilkårlig rundt seg. Foto: REUTERS/ Ahmad Nadeem Vis mer

-Jeg vil få gi uttrykk for min dypeste beklagelse til deg og det afghanske folk over denne hendelsen. Denne feilen skyldes uaktsomhet. Jeg kan forsikre deg om at vi vil ta de nødvendige steg for å forsikre at noe slikt ikke skjer igjen, og for å stille de skyldige til ansvar, skrev Obama.

Reagerer Denne beklagelsen falt ikke i god jord hos amerikanske Rick Santorum som kjemper om å bli republikanernes presidenkandidat.

- Han burde ikke ha beklaget dette, har Santorum uttalt.

Santorum mener Obama godt kunne sagt at dette var uheldig.

- Men å be om unnskylding for noe som ikke var en intendert handling er noe som presidenten i USA etter min mening ikke skulle ha gjort. Jeg synes det viser svakhet, sier han ifølge ABC News.

VOLDELIGE PROTESTER: Minst 30 personer skal være drept i voldelige protester flere steder i Afghanistan den siste måneden etter at amerikanske soldater brente Koranen i en Nato-base for en måned siden. Amerikanske flagg ble i slutten av februar brent flere steder i Afghanistan som en reaksjon på dette.  Foto: REUTERS/Akhtar Soomro/Scanpix
VOLDELIGE PROTESTER: Minst 30 personer skal være drept i voldelige protester flere steder i Afghanistan den siste måneden etter at amerikanske soldater brente Koranen i en Nato-base for en måned siden. Amerikanske flagg ble i slutten av februar brent flere steder i Afghanistan som en reaksjon på dette. Foto: REUTERS/Akhtar Soomro/Scanpix Vis mer