Amerikansk soldat tatt til fange i Irak

Halshogges innen 72 timer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fjernsynsstasjonen Al Jazeera viste natt til mandag et videoopptak av soldaten, som er iført amerikansk kamuflasjeuniform og ifølge sitt militære identitetskort heter Wassef Ali Hassoun.

Amerikanske talsmenn bekrefter at Hassoun har vært savnet i Irak siden 21. juni, men har ikke kommentert Al Jazeeras opplysninger ut over dette.

Tyrkiske gisler

Militante irakiske motstandsfolk holder fra før tre tyrkiske menn som gisler, og truet søndag med å halshogge dem innen 72 timer dersom ikke tyrkiske statsborgere slutter å samarbeide med de amerikanske styrkene i Irak.

Gisselaksjonen kaster en mørk skygge over president George W. Bushs besøk i Tyrkia, i forbindelse med de neste dagers NATO-toppmøte.

Fjernsynsstasjonen Al Arabia viste i helgen også opptak av en pakistansk mann som ifølge sitt identitetskort arbeider for den amerikanske okkupasjonsstyrken i Irak.

Også han vil ifølge gisseltakerne bli halshogd i løpet av tre dager, dersom USA ikke løslater fangene de holder i Irak.

Gir ikke etter

Verken Tyrkia eller Pakistan deltar i den USA-ledede okkupasjonsstyrken i Irak, men mange fra de to landene arbeider for de amerikanske styrkene.

Tyrkia har alt avslått gisseltakernes krav, og gjort det klart at landet ikke kommer til å gi etter.

- Tyrkia har bekjempet terrorisme i over 20 år. De ber oss om mye, og de krever mye. Vi vurderer aldri kravene seriøst, sa Tyrkias forsvarsminister Vecdi Gonul søndag.

I forrige uke gjorde irakiske gisseltakere alvor av trusselen om å drepe en sørkoreansk mann, dersom ikke myndighetene i Seoul rakk tilbake sine styrker fra Irak.

En militant gruppe som hevder å være under al Qaida-lederen Abu Musab al-Zarqawi kommando har i ulike kunngjøringer hevdet å stå bak de mange gisselaksjonene i Irak de siste ukene.

(NTB)

<B>GISSEL:</B> Wassef Ali Hassoun ble tatt til fange av militante irakere for en uke siden. Nå risikerer han å bli henrettet ved halshogging.