Amerikansk soldat vil trolig erkjenne massakre

For å unngå dødsstraff, vil trolig den amerikanske soldaten Robert Bales erkjenne at han tok livet av 16 afghanere i en massakre i fjor.

FOR RETTEN: Sgt. Robert Bales, (t.v.) under en øvelse i Fort Irwin, California 23. august 2011. Nå må han svare for anklager om at han alene massakrerte 16 sivile afghanere i mars i fjor. Foto: REUTERS/Department of Defense/Spc. Ryan Hallock
FOR RETTEN: Sgt. Robert Bales, (t.v.) under en øvelse i Fort Irwin, California 23. august 2011. Nå må han svare for anklager om at han alene massakrerte 16 sivile afghanere i mars i fjor. Foto: REUTERS/Department of Defense/Spc. Ryan HallockVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Soldaten møter for en militær domstol i staten Washington i dag. Der vil han bli spurt om han erkjenner straffskyld etter tiltalen.

Bales er tiltalt for å ha stått bak en massakre i det sørlige Afghanistan i mars i fjor.

Han er tiltalt for 16 drap, 6 drapsforsøk og 7 overfall. 17 av ofrene var kvinner og barn, alle skutt i hodet.

39-åringens forsvarer, advokat John Browne, sa i forrige uke at hans klient kom til å erklære seg skyldig for å unngå dødsstraff.

Selve rettssaken mot soldaten starter først i september.

Den 39 år gamle soldaten forlot basen sin i Kandahar-provinsen midt på natten for å begå drapene i en landsby ved basen. Ifølge rettsdokumentene satte han fyr på flere av likene.

Drakk i leiren Vitner i den amerikanske leiren har fortalt at den 38 år gamle soldaten og tobarnsfaren med tre tjenesteopphold i Irak tidligere, forlot leiren om natta etter å ha drukket alkohol.

Bales testet også positivt for steroider tre dager etter drapene.

Flere soldater har forklart at de så ham komme tilbake til leiren på morgenkvisten, dekket i blod, mens han sa ting som «jeg trodde jeg gjorde det riktige».

PTSD Det amerikanske forsvaret har ikke henrettet en soldat siden 1961. De sa i desember at de vil be om dødsstraff for Bales.

Soldatens sivile forsvarer, John Henry Browne, omtalte avgjørelsen som «fullstendig uansvarlig».

- Hæren tar ikke ansvar for sersjant Bales og soldater, som de bevisst sender inn i kamp med PTSD (posttraumatisk stresslidelse), hodeskader eller skader. Hæren prøver å fjerne fokuset på sine egne feilbeslutninger, den mislykkede krigen og at de gjorde Bales til den han er, sier Browne til AP.

Bales hadde tjenestegjort flere runder i både Irak og Afghanistan.

ENESTE GJENLEVENDE: Mohammed Wazir sitter med sin eneste gjenlevende sønn, Habib Shahin (3), i Kandahar, Afghanistan. 11. mars 2012 kom Wazir hjem om morgenen og fant elleve familiemedlemmer døde, og kroppene deres delvis forbrent.Den yngste av de drepte var hans ett år gamle datter. Foto: AP Photo/Anja Niedringhaus
ENESTE GJENLEVENDE: Mohammed Wazir sitter med sin eneste gjenlevende sønn, Habib Shahin (3), i Kandahar, Afghanistan. 11. mars 2012 kom Wazir hjem om morgenen og fant elleve familiemedlemmer døde, og kroppene deres delvis forbrent.Den yngste av de drepte var hans ett år gamle datter. Foto: AP Photo/Anja Niedringhaus Vis mer