Amerikansk spionfly jaget av Nord-Korea

Amerikanske myndigheter er i harnisk etter at fire nordkoreanske fly i helga avskar et amerikansk fly i lufta over Japan-havet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seint lørdag var det amerikanske rekognoseringsflyet på rutineoppdrag i internasjonalt luftrom 240 kilometer utenfor Nord-Koreas kystlinje. Plutselig dukket to MiG-29 og to MiG-23 fra det nordkoreanske flyvåpnet opp og la seg tett opp til det amerikanske flyet. Avstanden skal ikke ha vært mer enn livsfarlige 20 meter på det nærmeste.

Skuddklar

Ifølge Pentagon skal det ene flyet ha låstt radaren på det amerikanske flyet, klar til å skyte. Men ingen raketter ble avfyrt.

Den tette flyvingen pågikk i hele 22 minutter. Da innså pilotene i rekognoseringsflyet at de ikke hadde annet valg enn å returnere til den amerikanske flybasen på den japanske øya Okinawa.

Episoden er den første fiendtlige handlingen mot USA fra Nord-Korea siden 1969. Siden MiG-flyene bare har kapasitet til å fly kortere oppdrag, ser det ut til at dette var en godt planlagt provokasjon fra nordkoreanerne.

- Situasjonen var livsfarlig. En liten feilbedømming ville betydd tap av menneskeliv, sier en høytstående tjenestemann i Bush-administrasjonen til CNN. Amerikanerne vil levere en formell protest til regimet i Pyongyang.

- Må få følger

- Nå blir det vanskelig for Russland og Kina å ikke konkludere med at «OK, denne gangen har de gått for langt», sier tjenestemannen. Den voksende uroen rundt nordkoreanernes atomprogram begynner å sette preg på den politiske debatten i USA. Framtredende demokratiske opposisjonspolitikere anklager president Bush for å være for ensidig opptatt av konflikten med Irak.

Forrige gang Nord-Korea markerte seg mot et amerikanske fly gikk det veldig galt. I april 1969 skjøt et nordkoreansk fly ned et amerikansk spionfly. Alle 31 om bord ble drept.

Til nordkoreanernes høylytte protester foretar amerikanerne regelmessige rekognoseringer i Nordøst-Asia, spesielt for å kartlegge militær aktivitet i Nord-Korea.

Økende aktivitet

Nord-Korea har trappet opp sin militære aktivitet betraktelig den siste tida. Seinest sist tirsdag prøveskjøt de en kortdistanserakett. Den landet i Japan-havet, samtidig som Sør-Koreas nye president Roh Moo-hyun ble tatt i

ed i Seoul. For to uker siden var et nordkoreansk fly så vidt over i sørkoreansk luftrom, før Sør-Korea satte to fly på vingene som jaget det tilbake over grensa.

Nordkoreanerne rasler med atomvåpenprogrammet sitt og legger ikke skjul på at de ønsker direkte forhandlinger med USA. Målet er sårt tiltrengte materielle motytelser.

SPIONFLY: Det amerikanske flyvåpenets RC-135S er en ombygd Boeing 707.