Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amerikansk statsborger ble nektet å forlate Iran

Måtte flykte gjennom fjellene på hesteryggen.

FLYKTET PÅ HESTERYGGEN: Flere amerikanske statsborgere skal ha flyktet fra Iran til hest for å slippe unna de iranske myndighetene. Illustrasjonsfoto:  EPA/STEPHEN MORRISON
FLYKTET PÅ HESTERYGGEN: Flere amerikanske statsborgere skal ha flyktet fra Iran til hest for å slippe unna de iranske myndighetene. Illustrasjonsfoto: EPA/STEPHEN MORRISON Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De tusenvis av dokumentene som søndag ble sluppet av Wikileaks inneholder også fascinernede menneskelige historier.

Et dokument sendt fra den amerikanske ambassaden i Tyrkia, melder om en eldre amerikansk borgers flukt fra Iran - på hesteryggen, skriver CNN.

I dokumentet, som ble sendt 11. februar i 2009, står det at Houssein Ghanbarzadeh (75) ble nektet å forlate Iran for å reise tilbake til USA.

Ghanbarzadah var i Iran for å besøke slektninger.

Skulle besøke familie Ghanbarzadah er ikke den eneste amreikanske stasborgeren som har blitt nektet å forlate landet av iranske myndigheter.

Vahedi, en tannlege fra Los Angeles i California, reiste i mai 2008 til Teheran for å tilbringe fire uker med familie og venner. Vahedi hadde en fin ferie, men da han skulle reise tilbake til USA ble passet hans konfiskert ved Teheran flyplass, skriver CNN News.

Dette ble starten på en syv måneders kamp mot myndighetene. Nesten hver dag skal han ba møtt opp i reten og bedt om å få passet sitt tilbake.

Vahedi ble født i Iran, men flyktet etter revolusjonen i 1979, og er nå amerikansk stasborger. Han bestemte seg til slutt for å flykte fra landet, over fjellene til Tyrkia.

Gjennom fjellene midtvinters «Til tross for kalde tempraturer, valgte Vahedi å flykte tidlig i januar, fordi han da trodde politiet ville være opptatt med Shiamuslimenes markeing av Ashura», står det i dokumentet som er sendt fra den amerikanske ambassaden i Tyrkia.

Vahedi begynte reisen med buss til byen Urmia. Derifra ble han guiden til foten av Zagros-fjellene hvor to menn og en hest ventet på ham og hjalp ham frem til den tyrkiskse grensen.

Han hadde ikke klær for hverken den sterke vinden eller de lave tempraturene.

Utpressing Etter en 14-timers fottur kom han endelig frem til den tyrkiske grensen hvor en titimers busstur til Ankara ventet.

I følge dokumentet fikk Vahedi beksjed om at «prossessen med å få passet tilbake ville gå fortere hvis han betalte 150 000 dollar til myndighetene.»

Vahedi skal også ha fortalt amerikanske diplomater at de iranske myndighetene kan ha vært ute etter ham på grunn av to popgrupper med utflyttede iranere som hans tø sønner er en del av, skriver CNN News.

Bandene synger persiske popsanger, men skal være kjent for sangtekster som kritiserer regimet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!