Amerikansk statsborger dømt til døden i Iran

En amerikansk-iransk mann er dømt til døden for spionasje for CIA i en domstol i Teheran, melder iranske medier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Amir Mirzai Hekmati er dømt til døden for å ha samarbeidet med et fiendtlig land (USA) og for å ha spionert for CIA, heter det i en melding fra det halvstatlige iranske nyhetsbyrået Fars.

28 år gamle Hekmati er født i Arizona i USA, men familien hans er av iransk opprinnelse. Han skal ha blitt pågrepet i desember etter angivelig å ha forsøkt å infiltrere den iranske etterretningstjenesten.

Rett etter pågripelsen viste iransk TV en video av en glattbarbert mann som snakket flytende farsi. I videoen forteller mannen at han fløy fra den amerikanske basen i Bagram i Afghanistan til Teheran hvor oppdraget var å forsøke å lokke iranerne med det som skulle fremstå som verdifull amerikansk etterretning.

Både amerikanske myndigheter og Hekmatis familie i USA avviser spionanklagene mot ham. Ifølge familien hadde Hekmati reist til Iran for å besøke sin bestemor.

CIA avviser at 28-åringen har spionert for dem, og USA har kalt rettssaken en farse og krevd ham løslatt og utlevert tilbake til hjemlandet. Amerikanske myndigheter har ennå ikke kommentert dødsdommen.
(NTB)