Amerikansk storavis kjøpt opp av CIA-kontraktør

Washington Post kjøpes av Amazon-sjefen.

HEMMELIG SALG: Her møtes Amazon-toppsjef Jeff Bezos (t.v.) og administrerende direktør i Washington Post, Donald Graham, i juli. I dag kom det som en stor overraskelse at Bezos kjøper den amerikanske storavisa som privatperson. Foto: EPA/ANDREW GOMBERT
HEMMELIG SALG: Her møtes Amazon-toppsjef Jeff Bezos (t.v.) og administrerende direktør i Washington Post, Donald Graham, i juli. I dag kom det som en stor overraskelse at Bezos kjøper den amerikanske storavisa som privatperson. Foto: EPA/ANDREW GOMBERTVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Etter å ha vært i Graham-familiens eie i fire generasjoner, ble det i dag kjent at den tradisjonsrike storavisa, Washington Post, selges til toppsjefen i Amazon, Jeff Bezos, for 250 millioner dollar (om lag 1,5 milliarder kroner).

Bezos (49) har blitt en av verdens rikeste menn med nettsalgstedet Amazon med en formue på anslagsvis 23,2 milliarder dollar (om lag 139,2 milliarder kroner), ifølge Huffington Post. Han kjøper Washington Post som privatperson, og Amazon skal ikke ha noen rolle i kjøpet.

Milliardkontrakt med CIA Men oppkjøpet til Bezos kan også vise seg å bli problematisk og skape interessekonflikter for avisa som har vunnet mange priser for sin undersøkende og kritiske journalistikk mot amerikansk etterretning og forsvar.

14. juni en myndighetsrapport at Amazon hadde inngått en kontrakt verdt 600 millioner dollar (om lag 3,6 milliarder kroner) for å utvikle dataløsninger for CIA. Selskapet skal derfor være i full gang med å ansette folk med «topphemmelig»- sikkerhetsklarering til disse jobbene.

Seinest i sommer har Washington Post samtidig vært blant de ledende mediene i dekningen av det hemmelige overvåkingsprogrammet til National Security Agency, som den spionsiktede tidligere CIA-ansatte Edward Snowden avslørte.

- Ingen endringer Amazon er et av USAs største og innflytelsesrike selskaper med politiske og økonomiske interesser i en lang rekke spørsmål som for eksempel skatter og avgifter eller handel med Kina.

Derfor kan det potensielt oppstå en rekke interessekonflikter, selv om Bezos understreker at han kjøper Washington Post som privatperson, og at han vil fortsette å satse på kvalitetsjournalistikk.

- Verdiene til The Post trenger ikke å endres. Avisas oppdrag vil fortsatt være til dens lesere, og ikke til de private interessene til dens eiere. Vi vil fortsette å følge sannheten hvor enn den fører, og vi vil jobbe hard for ikke å gjøre feil, skriver Bezos selv i et åpent brev til avisas ansatte.

- Plutselig og overraskende - Salget innebærer en plutselig og overraskende hendelse for The Post, som har vært Washingtons ledende avis i mange tiår, og en mektig kraft i nasjonal politikk, skriver avisa selv om salget.

Avisa har lenge slitt med fallende opplag og inntekter, men avisas administrerende direktør, Donald Graham, hadde ikke på forhånd signalisert at Washington Post var til salgs.

- Jeff Bezos er et geni innenfor teknologi og forretninger. Internett forandrer nesten alle sider ved nyhetsindustrien. Nyhetssyklusen er kortere, langsiktige inntektskilder svekkes og nye former for konkurranse dukker opp, forklarer Graham.

TRADISJONSRIK AVIS: Den verdensberømte Watergate-skandalen, som førte til at USAs president, Richard Nixon, måtte gå av på 1970-tallet, ble avslørt av de to Washington Post-journalistene Carl Bernstein (t.v.) og Bob Woodward. Avisa har lange tradisjoner for sin kritiske og undersøkende journalistikk. Foto: AP Photo
TRADISJONSRIK AVIS: Den verdensberømte Watergate-skandalen, som førte til at USAs president, Richard Nixon, måtte gå av på 1970-tallet, ble avslørt av de to Washington Post-journalistene Carl Bernstein (t.v.) og Bob Woodward. Avisa har lange tradisjoner for sin kritiske og undersøkende journalistikk. Foto: AP Photo Vis mer